Gjertrudsfuglen

Av Paul René Gauguin (1968)

Om kunstverket

Paul René Gauguin (1911-1976) var en norsk maler og grafiker, som var sentral innenfor den retningen innen norsk grafikk som er blitt kjent som den norske fargetresnittskolen. Han ble særlig kjent for sine fabeldyr. Paul René Gauguin var sønnen til maleren Pola Gauguin og sønnesønnen til den franske impresjonisten Paul Gauguin. Paul René Gauguin flyttet med familien til Provence 1924, senere til Rouen der han tok examen artium ved det norske Lycée Pierre Corneille 1930. Han ble fisker på Mallorca og Ibiza, der han i perioden 1930-1935 også lærte seg å lage tresnitt. Sammen med Jacob Brinchmann og Leif Borthen bodde han i Erling Winsnes' jordhytte i Alcúdia.

Paul René Gauguin debuterte på Høstutstillingen i 1936, men i 1938 ble han Dagbladet-journalist i Spania. Tidlige verker av Gauguin hadde politisk tematikk. Det første viktige fargetresnittet, Barcelona (1939-1942), hadde motiv fra den spanske borgerkrigen. Etter den andre verdenskrig ble arbeidet han som journalist i avisen Friheten, partiorganet til Norges Kommunistiske Parti. Våren 1947 stilte han sammen med Frithjof Tidemand-Johannessen ut i Galleri Per i Oslo, og denne utstillingen bidro til at flere kunstinteresserte nordmenn ble oppmerksomme på ham. I 1948 laget han verkene Protest, Hellas og Shalome Israel, som var uttrykk for hans engasjement for hendelser i det politiske verdensbildet.

Fra 1950-tallet ble kunsten hans mer poetisk, med landskap, figurscener og mytologiske motiv. Gjennom illustrasjonene han laget til Inger Hagerups Så rart, som ble utgitt i 1950, nådde han et enda større publikum enn tidligere. Gjennomgående motiver i Gauguins kunst var dyr og insekter, gjerne med utgangspunkt i hans egne observasjoner på ulike reiser, eller fra tiden han var bosatt ved Middelhavet. Piken fra Samos, Fra Athen og Steinbærerskene fra 1958 kan minne om dekorerte greske vaser. Han eksperimenterte mye med trykketeknikk og materiale. Han drev således for eksempel med silketrykk, la på metallfolie etter trykking og overtrykket.

Fra 1960-tallet laget Gauguin materialbilder, metallskulpturer og kollasjer som kunne være humoristiske og dekorative. De var ofte abstrakte, men kunne minne om mennesker, dyr, fugler og insekt.

I tiden 1939-45 laget han teaterdekorasjoner for Unge Trøndelag Teater, noe han senere også gjorde for Nationaltheatret i 1951. Han dramatiserte ved Folketeatret 1954[9] og dekorerte med Knut Rumohr på OL-bygget Hotel Viking 1952, samt hurtigruteskipet MS «Nordstjernen» 1956. Men da han hadde vært i Hellas 1955 begynte han med emalje og jernskulpturer, utover 60-tallet med skrapjern.

Det ble også en del oversettelser fra fransk, Gauguin behersket også russisk, italiensk, engelsk og katalansk, som brukte mot Pablo Picasso i dennes pottemakeri. Alt i alt var han inspirert av Max Ernst, Vincent van Gogh og Georges Braque.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Paul_Ren%C3%A9_Gauguin

 • Kunstner:
 • Tittel: Gjertrudsfuglen
 • Kategori: Billedkunst
 • År 1968
 • Teknikk: Grafikk
 • Beskrivelse teknikk/medie Litografi
 • Opplag 72 / 310
 • Størrelse B: 60cm H: 81cm
 • Sted Hauger skole
 • Tilgjengelighet
  • Tilgjengelig etter avtale

Paul René Gauguin

Les mer...

Relaterte artikler