Livets hjul

Av Asbjørn Andresen (1995)

Om kunstverket

Asbjørn Andresen (1937) er en norsk billedhugger og maler bosatt i Sverige. Han er utdannet ved Bjarne Engebrets malerskole, Oslo, 1957-1959, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo, hospitant, 1982, Statens kunstakademi, 1983-1985, og École nationale supérieure des beaux-arts, Paris, 1985-1986. Andresen har blant annet utført utsmykningsarbeider ved Austbø skole (Stavanger), Fjellbacka skole (Bohuslän), Torgalmenningen (Bergen), Ole Bulls plass (Bergen), Minnesund bro, Tinnes videregående skole (Notodden) og Tanum kirkegård.

Andresens «Livets hjul» er plassert i Navnet minnelund, Tanum kirkegård, og omtales i NLAs publikasjon Landskapsarkitektur: "Tanum kirkegård er en sentral del av kulturlandskapet på Tanum-platået, et kulturlandskap som er av nasjonal betydning. Kirkegården omkring middelalderkirken er bygget ut i flere trinn. Nærmest kirken, avgrenset av en vakker steinmur, finner en den eldste delen som et veldefinert landskapsrom omkring kirken. Utenfor er det skapt et samspill mellom det naturlige landskapet og gravplassen.

Tidligere utvidelser ble utformet av landskapsarkitektene i Bærum kommune. Utvidelsen på 90-tallet, og en forestående fullføring av kirkegården i 2002 - 2004, er utformet av Sundt & Thomassen AS Landskapsarkitekter MNLA. Kirkegården har en hovedvekt av urnegraver. Det er satt av et eget område for urner som settes ned anonymt. Billedhoggeren Asbjørn Andresen har utformet en vakker skulptur som en del av landskapsformen på gravplassen. Tanum kirkegård ble tildelt Bærum kommunes pris for god byggeskikk i 2000."

Kilde: https://landskapsarkitektur.no/?nid=43243

Asbjørn Andresen

Les mer...

Relaterte artikler