Uten tittel (Nærbilde skog)

Av Morten Krogvold

Om kunstverket

Morten Krogvold (1950) er en norsk fotograf, forfatter, foredragsholder og programleder, bosatt i Oslo. Krogvold vokste opp på Lille Langerud i Oslo, hvor han helt fra 12-års alderen tok bilder og framkalte og kopierte disse i eget mørkerom. I årene 1971-1981 arbeidet han ved Statens Filmsentral, noe som ble avgjørende for hans yrkesvalg av fotografi som estetisk fag. I Filmsentralen fotograferte han gamle interiører, kunst og møbler i museer og kirker. I 1973-1974 tok han fotoutdannelse ved Oslo yrkesskole (i dag Elvebakken videregående skole).

Krogvold er mest kjent som portrettfotograf av kjente personer. Han planlegger sine komposisjoner nøye og fotograferer gjerne med lange lukkertider for å oppnå bevegelse og et «perfekt» lys. Motivene skildres alvorstungt, og ansikter portretteres med stor respekt for alt som vitner om et levd liv. Natur og bygninger framstår ofte med en opphøyd patos og hengivenhet. I intervjuer beskriver han seg selv som en kunstmaler, som med naturlig lys og kjemikalier skaper temperaturer i sort-hvitt skalaer. Selv om varemerket er sort-hvitt, finner vi også farger i hans fotografiske kunstnerskap.

I portrettene er Krogvold opptatt av å gripe sinnsstemninger og gjengi en subjektiv opplevelse av møtene med menneskene han fotograferer. Magi, skjønnhet og levd liv er stikkord han gjerne jobber etter. Ansiktet er inngangen til de menneskelige magasiner, har han uttalt. Kjente norske personer Krogvold har portrettert er eksempelvis Halldis Moren Vesaas, Wenche Foss, Arne Nordheim, Gunnar Sønsteby, Karl Ove Knausgård og kronprinsesse Matte Marit. Blant internasjonale kunstnere og forfattere har blant annet Erland Josephson, Richard Attenborough og Isaac Stern stått foran Krogvolds kamera. Portrettering av kjente personer føyer seg inn i en lang fotografisk tradisjon. Den franske fotografen Nadar (kunstnernavn for Gaspard Félix Tournachon, 1820-1910) drev portrettatelier i Paris, hvor blant andre Jules Verne, Honoré de Balzac og Sarah Bernhard var blant kundene. Som en av de første innenfor en modernistisk portrettsjanger ønsket han å avdekke personligheten gjennom en psykologisk og subjektiv tolkning. Senere spesialiserte fotografer som Irving Penn, Yousuf Karsh, Richard Avedon og Annie Leibovitz seg også på å fotografere berømtheter. Felles for dem er at de vektlegger egne tolkninger av portrettsubjektene. Krogvold fremhever i likhet med mange andre fotografer også det spesifikt fotografiske ved å fange et vesentlig øyeblikk.

Kilde: Faltin, Annette: Morten Krogvold i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. mars 2022 fra https://snl.no/Morten_Krogvold

Morten Krogvold

Les mer...

Relaterte artikler