Det lille løvetannbilde

Av Gladys Raknerud

Om kunstverket

Gladys Florence Raknerud (1912-1997) het Nilssen frem til 1953. Hun var en norsk billedkunstner utdannet ved Vindusdekoratørskole, Hamburg 1936, interiørarkitektskole, København 1938, interiørarkitektskole, København 1938, Statens Håndverks og Kunstindustriskole, Oslo 1939-40, Statens Kunstakademi, Oslo under Axel Revold januar-februar 1940, oktober 1940-januar 1941, Det illegale akademi høsten 1941-43, Hammersmith College of Arts, London 1971-72, og Sir John Cass School of Arts & Technology samme sted 1973-75.

Raknerud debuterte på Høstutstillingen 1946 og vakte straks oppmerksomhet med sine bilder av figurer i rom. Hun tilhører generasjonen av norske malere som på akademiet fikk en solid skolering i formanalyse, noe som for henne først og fremst ble et utgangspunkt for en lyrisk opplevelse av motivet. Rakneruds figurbilder og portretter viste en sikker følelse for komposisjonelle verdier, særlig ved utnyttelsen av flater og plan ved oppbygging av rom. Bildene gav også uttrykk for en sjelden kresen fargesans, dominert av dempet blått og grønt, med poengterte innslag av varme fargetoner. Med en rytmisk behandling av den kjølige koloritten, ble fargen på en gang poetisk og klart romskapende. Raknerud var mest opptatt av konstellasjonen figur og rom, men malte også lette og lyriske landskaper, forenklet og strengt bygd opp.

Fra 60-årene ble den to-dimensjonale karakter sterkere understreket i retning av det dekorative og med en klarere disponering av billedflaten. Koloritten var fremdeles dempet, og sterke kontraster forekom sjelden. Raknerud konsentrerte seg i noen år om glassmosaikk, figurative i formen og stort sett med blomster- og vekstmotiver. I 1971-72 studerte hun grafiske teknikker i London og viste i 1972 foruten glassarbeider også silketrykk, etsninger, linoleumssnitt, litografier og India-trykk (blanding av etsning og collage). Motivene var gjerne fugler, fisk, sommerfugler, blomster og dessuten figurtemaer.

Kilde: Alfsen, Glenny; Wollebæk, Jorunn Sanstøl: Gladys Raknerud i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 1. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Gladys_Raknerud

Gladys Raknerud

Les mer...

Relaterte artikler