Uten tittel

Av Michael Rothenstein

Om kunstverket

William Michael Rothenstein RA (1908-1993) var en britisk billedkunstner, som først ble hjemmeundervist og deretter studerte kunst ved Chelsea Polytechnic, og senere ved Central School of Arts and Crafts. Rothenstein ble påvirket av langvarig depresjon og gjorde lite kunst på slutten av 1920-tallet og begynnelsen av 1930-tallet. Til tross for dette hadde han sitt første enmannsutstilling på Warren Gallery, London i 1931.

I løpet av slutten av 1930-årene var Rothensteins produksjon hovedsakelig nyromantiske landskap, og i 1940 fikk han i oppdrag å male topografiske akvareller av truede steder i Sussex for Recording Britain proanisert av Pilgrim Trust. På begynnelsen av 1940-tallet flyttet han til Ethel House, i den nordlige Essex-landsbyen Great Bardfield. Her holdt Rothenstein sine første (av mange) enmannsshow på det berømte Redfern Gallery, London i 1942. I løpet av denne tiden ble han stadig mer fascinert av grafikk.

På Great Bardfield var det et lite bosatt kunstsamfunn som inkluderte John Aldridge, Edward Bawden og Kenneth Rowntree. På begynnelsen av 1950-tallet flyttet flere kunstnere (inkludert George Chapman, Stanley Clifford-Smith, Audrey Cruddas og Marianne Straub) til landsbyen og gjorde den til et av de mest kunstnerisk kreative stedene i Storbritannia. Rothenstein tok en viktig rolle i organiseringen av Great Bardfield Artists-utstillingene i løpet av 1950-årene. Takket være hans kontakter i kunstverdenen (hans eldre bror, Sir John Rothenstein, var den nåværende lederen av Tate Gallery) ble disse utstillingene nasjonalt kjent og tiltrakk seg tusenvis av besøkende.

Fra midten av 1950-tallet forlot Rothenstein nesten maleriet fremfor trykk som inkluderte linosnitt så vel som etsninger. I likhet med hans andre Bardfield-kunstnere var hans arbeid figurativt, men ble nesten abstrakt på 1960-tallet.

Selv om Rothenstein ikke var kjent som maler, ble han en av de mest eksperimentelle trykkeriene i Storbritannia på 1950- og 60-tallet. Han forfatter flere bøker om kunstemner, og var drivkraften bak dannelsen av Printmakers Council og fungerte som dets første styreleder. Han underviste i kunst i mange år ved Camberwell School of Art og Stoke-on-Trent College of Art, han foreleste også mye i USA. Han illustrerte flere bøker, inkludert den første britiske utgaven av John Steinbecks "Of Mice and Men" (1937). Fra midten av 1950-tallet forlot Rothenstein nesten maleriet fremfor trykk som inkluderte linosnitt så vel som etsninger. I likhet med hans andre Bardfield-kunstnere var hans arbeid figurativt, men ble nesten abstrakt på 1960-tallet.

Rothenstein ble valgt til Associate of the Royal Academy (ARA) i 1977 og en Royal Academician (RA) i 1984. Nær slutten av livet hans var det et tilbakeblikk på arbeidet hans ved Stoke-on-Trent City Museum and Art Gallery ( 1989) og viktige show fulgte på Fry Art Gallery, Essex (1991 og 1993).

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Rothenstein

Michael Rothenstein

Les mer...

Relaterte artikler