Blomstrende alderdom

Av Bjørn Helge Hansen (2011)

Om kunstverket

Bjørn Helge Hansen (1946-) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole 1964-66, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo under Chrix Dahl og Finn Faaborg 1969-70, og Statens Kunstakademi, Oslo under Reidar Aulie, Ludvig Eikaas og Per Palle Storm 1970-75.

Det strengt abstrakte formspråk Hansen anvendte i sine tidligste arbeider, er i de senere år blitt avløst av en figurativ uttrykksform. Et karakteristisk trekk ved hans produksjon er bruken av fine, vare valører, som gir bildene en undertone av poesi og musikk. Foruten lyriske naturskildringer i akvarell og pastell har Hansen malt en rekke fantasibilder i olje og akryl. Han arbeider også med grafikk og har laget enkelte raderinger og serigrafier.

I 2011 finn Hansen oppgaven å dekorere en vegg i en korridor ved Mariehaven bo- og behandlingssenter. Korridoren fører til et Flerbruksrom der det er møter, seremonier og andre aktiviteter. På motsatt side er det fire kontorer brukt av administrasjonen. Korridoren fungerer som en gjennomgangskorridor, særlig for administrasjonen og øvrige ansatte. Det er ikke dagslys i korridoren, men utsmykningen er belyst av spotlights. Dekorasjonen er malt rett på vegg (mur) med akryl maling og tusj, og kan betraktes som et moderne freskomaleri. I samarbeid med institusjonens ledelse kom vi frem til motiv gjennom ulike ide forslag. De første ideskissene var veldig løse og antydende før de fikk sin endelige form.

Hansen fikk stor frihet i sin uttrykksform, både når det gjaldt fargevalg, stilart og litterært innhold. Hele frisen er ment som et friskt innslag i en litt dunkel og detaljfattig korridor. Den skal på en måte virke som en kreativ impuls og som en vitamin innsprøytning i miljøet. Men innholdet av dekorasjonen har samtidig tatt hensyn til et emne som har med alderdom å gjøre. Etter noen utprøvninger kom kunstneren frem til en positiv tittel på utsmykningen: "En blomstrende alderdom".

Hansen har latt seg inspirere av Picasso, Matisse og Chagalle. Han er godt kjent med europeisk kunst og i særdeleshet den franske. Han har drevet kursvirksomhet i flere år på rad i Provence. Hansen opplevde en glede ved å skape en utsmykning som skulle matche det arkitektoniske og å male en dekorasjon som var interessant for hele institusjonen, det vil si ansatte og brukere. Våren 2013 ble frisen registrert i Bærum kommunes kunstsamling.

Kilde: Sørensen, Bodil: Bjørn Helge Hansen i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 12. desember 2022 fra https://nkl.snl.no/Bj%C3%B8rn_Helge_Hansen

Bjørn Helge Hansen

Les mer...

Relaterte artikler