Now that we know

Av Toril Rygh (1999)

Om kunstverket

Toril Rygh (1964) er billedkunstner med utdannelse fra Emily Carr College of Design i Vancouver og Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Rygh jobbet i flere år som billedkunstner i Amsterdam, og var fast i stallen til det nederlandske Galleri A´pert. I 1996 flyttet hun tilbake til Norge og etablerte seg som kunstner med utstillinger på bl.a. F15, Kunstnerforbundet, Stenersenmuseet, Henie Onstad Kunstnersenter, Rogaland Kunstnersenter, Buskerud Kunstnersenter, Tromsø Kunstforening, Galleri Ram og Molde Kunstnersenter.

I sin kunstneriske praksis jobber Rygh ofte frem installasjoner og skulpturelle verk som besitter opposisjonelle kvaliteter. "Det organiska blir bryskt sammanfört med det industrialiserade och teknologiska, något som fortsätter i verk efter verk", skriver kritiker Carolina Söderholm om utstillingen på Galleri 21 i Malmö i 2001.

Rygh har vært opptatt av det organiske og utflytende i skulpturene og installasjonene, men presentasjonene av dem er stramme. Kun det absolutt nødvendige for å fortelle en historie er inkludert. Om verket Impossibility of Cleanliness, første gang vist på Rogaland Kunstnersenter i 1997, har Toril Rygh forklart at hun jobbet med en kombinasjon av form og material som kan uttrykke ulike ting. Badekaret, et industrielt produsert objekt, anvendte hun som form. Silikon og hår ble smurt på i flere lag på innsiden av badekaret. Når silikonet tørket kunne formen dras ut. Kvaliteten til silikonet gir objektet transparens, sårbarhet og en poetisk dimensjon. Myk silikon uttrykker en levende kroppslighet. Flere av verkene til Toril Rygh er blitt lest inn i en feministisk kunstkontekst, gjennom referanser som Meret Oppenheims pelskledde tekopp eller Hannah Wilkes tyggegummiskulpturer.

De senere årene har Rygh jobbet med kollasjer der ulike livsformer settes i sammenheng med hverandre på nytt. Material og motiv samples fra gamle undervisningsplansjer og vitenskapelige illustrasjoner hvor artene er fremstilt som isolert fra den sammenhengen de naturlig inngår i. Rygh legger illustrasjoner av forskjellige organismer som ikke nødvendigvis kommer fra samme biotop oppå hverandre, og visker dermed bort 1900-tallets tro på mennesket på toppen av verdipyramiden. Det som tidligere var fragmentert blir sammenføyet igjen. Mennesket er kun en del av en større helhet.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Toril_Rygh

Toril Rygh

Les mer...

Relaterte artikler