Agnar Klinglebotten (Ordfører sep-des 1945)

Av Eli Silseth (1976)

Om kunstverket

Eli Silseth (1927-1991) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Harald Stabells malerskole, Trondheim 1944, Kunstskolen i Trondheim 1945-47, Statens Kunstakademi, Oslo under Per Krohg og Jean Heiberg 1947-51, Fernand Légers malerskole, Paris 1951, École des Beaux-Arts, Paris 1959-60, hospitant ved Kunstakademiet i København under Niels Lergaard.

Silseth er i første rekke kjent som maler, men har i de senere år gjorde hun seg også bemerket som tegner og grafiker. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1956, men fikk sitt virkelige gjennombrudd som maler på en separatutstilling i Galleri Per, Oslo i 1959. Silseths malerier bærer preg av spontanitet og liv. Stilistisk bryter hun med en streng realisme, men beveger seg aldri helt over i den abstrakte uttrykksform. Å gjengi fart og bevegelse har alltid vært en utfordring for Silseth. Hun har således malt en rekke figurkomposisjoner fra fotball- og ishockey-kamper. Hun har også malt fra veddeløpsbaner, bilder av hester i strak galopp.

I 1964 laget Silseth tre store komposisjoner inspirert av forfatteren Kafkas bok Prosessen, hvor rom avløser rom innover i bildene og avspeiler den uendelige dybden i den menneskelige psyke. Fra samme år er også Riksgalleriets Nikolas i sjøboden, et av Silseths beste bilder. Det har en fast, stram komposisjon med fine avstemte farger. Silseths malerier ble etter hvert blitt ledigere i formen, og den litt tørre koloritten som preget hennes tidlige bilder er fortrengt til fordel for en mer intens ekspressiv fargebruk. Dette kommer til uttrykk i parafrasene over Odyssevs mellom Skylla og Karybdis. Disse maleriene er selvstendige forstudier til et monumentalmaleri i Ålesunds Maritime skole (1972-75).

Silseth har laget en rekke landskapsmalerier, ofte i stort format. Hun maler særlig fra sin egen hage på Ekely og fra strendene på Bygdøy, tidligere også fra Bornholm og Skagen. I sine landskapsbilder er hun opptatt av de forskjellige årstiders skiftende farger og stemninger, og hun arbeider ute i naturen også om vinteren. Silseths maler med sikre, djerve strøk og gjengir særlig forsommerens milde stemning på en fin og følsom måte. I sine akvareller maler hun ofte soltilbedende og badende mennesker, lett og antydende, med sterke rene farger. I malerier, tegninger og grafikk har Silseth utført overbevisende skildringer av dyr. Hennes katter, hunder, aper og hester er ledig formet med sikker gjengivelse av bevegelsene. Silseth er ikke opptatt av å gjengi dyr så anatomisk riktig som mulig, men å formidle deres forskjellige karakter og individualitet innenfor de bestemte dyrearter.

Kilde: Hoff, Svein Olav: Eli Silseth i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 1. august 2022 fra https://nkl.snl.no/Eli_Silseth

 • Kunstner:
 • Tittel: Agnar Klinglebotten (Ordfører sep-des 1945)
 • Kategori: Billedkunst
 • År 1976
 • Materiale / medie: Lerret Olje
 • Teknikk: Maleri
 • Beskrivelse teknikk/medie Olje på lerret
 • Størrelse B: 65cm H: 80cm
 • Sted Bærum rådhus
 • Tilgjengelighet
  • Tilgjengelig etter avtale
 • Kulturminne Kunst, statuer, monumenter etc.

Eli Silseth

Les mer...

Relaterte artikler