Uten tittel

Av Thore Furulund (1985)

Om kunstverket

Thor Furulund (1943-2016) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Beckman Skola, Stockholm. Han lærte om maleriet av bestefaren, som «snakket drømmende om Rembrandt og Leonardo, og Rubens». Furulund debuterte i Unge Kunstneres Samfund 1977, der gallerieier Haaken Christensen så hans kunst, og inviterte ham til sitt galleri. Furulund tilhørte Stall Haaken til Christensens død i 2008, og holdt syv separatutstillinger der.

I de to første utstillingene i 1980 og 1981 viste Furulund grønne landskap. Deretter gikk over til gråtoner og hadde sin tredje utstilling med bilder inspirert av Odd Nerdrums hud og Yuri Kuper. Så reiste Furulund til New York der han var bosatt over fem år i Sohos kunstnerkvarter, og var utstilt i Galleri Bellman.

I 1992 illustrerte Furulund Jan E. Hansens artikkelserie fra Roma, som ble til bokutgivelsen "Drømmen om Roma", november 1992. I 1997 illustrerte han Trond Berg Eriksens bok fra Toscana, samt tegnet omslaget (en fisk) til Berg Eriksens turbok "Egne veier." Noen av illustrasjonene ble utstilt på Galleri Haaken i 1997, og på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum 1998. Furulunds femte utstilling i Galleri Haaken fant sted i 2000, der han i hovedsak viste stilleben. Den sjette utstilling i Galleri Haaken var i 2003, der Furulund stilte ut 25 lerreter basert på bøker han hadde bladd i, samt Botanisk hage (Oslo) og Asker museum. Om selve maleriene mente Furulund: «Dette er ikke realisme. Det er illusjonisme. Å gi inntrykk av drue». Utstillingen "Katalanske landskap" i hans syvende og siste i Galleri Haaken utstilling, i 2006, var Furulund inspirert av druer fra blant annet druefestivalen i Vilafranca del Penedès utenfor Barcelona. Spanias største vineksportør. Miguel Torres, hadde innbudt ham til noen ukers besøk på vingården Santa Margarida d'Agullados.

Furulund hadde atelier i Colbjørnsens gate, Oslo, og var bosatt i Bærum kommunes æresbolig for kunstnere, Søndre Skotta, sammen med sin danske kone, Hanne Hansen, som er bokdesigner. Hansen, som nå er enke, bor fremdeles i Søndre Skotta.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Thor_Furulund

Thore Furulund

Les mer...

Relaterte artikler