Slottet - Ringstabekk gård

Av Einar Granum

Om kunstverket

Einar Granum (1920-1992) studerte ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens Kunstakademi, og Statens Lærerskole i forming, blant andre under Per Krohg og Aage Storstein. Han arbeidet med maleri, tegninger og akvareller, og motivene var i hovedsak landskaper fra Østlandet, Vestlandet og Jæren, men også noen figurbilder og bilder fra reiser i Frankrike, Italia og Spania.

Granums bildeuttrykk spenner over et vidt spekter av formspråk; fra det stiliserte eller abstrakte og flatepregede, gjerne dominert av geometriske elementer, til det mer naturalistiske. Hans stadig skiftende formale løsninger er, uansett uttrykk, forankret i en solid komposisjonsforståelse. I sine naturalistiske landskap formidler han naturens karakter og skiftende stemninger både i oljemaleri og akvarell.

Granum utførte sitt først dekorative arbeid på Majorstuen skole i Oslo i 1949. Det monumentale maleriet har tittelen Barndom, og er satt sammen av flere scener som har barns ulike aktiviteter som tema; lek, undring og fellesskap. Bildefrisen måler 189 x 698 cm. Formspråket er stilisert og fargeskalaen er livlig og lett, med nyanser i blått som den mest dominerende.

Gripsalen i Grand Hotel, Kristiansund, ble utsmykket av Granum i 1953. Salen har fått sitt navn etter dekorasjonens motiv som er hentet fra øygruppen Grip som Granum besøkte på våren samme år. Den monumentale veggdekorasjonen måler 1,6 x 4 meter.

Granum har også utsmykket en paviljong for Haile Selassie i Addis Abeba i 1955.

I 1970 opprettet Granum Kunstskole. I 2001 ble navnet endret til Einar Granum Kunstfagskole. Skolen ble drevet som kveldsskole det første året, men fra 1971 ble den drevet som dagskole av Sidsel og Einar Granum. I 1973 ble den ettårig. I 1983 ble den utvidet med et andre skoleår. En kort periode ble den, på begynnelsen av 1990-tallet, utvidet med et tredje år, før den igjen ble toårig. Skolen er organisert som en stiftelse, har fått statsstøtte etter privatskoleloven siden 1988. Opprinnelig holdt skolen til Kongens gate 4 i Oslo. I 1971 ble den flyttet til lokaler i Storgata. I flere år holdt skolen så til i Lybekkergata, før den fikk tilhold i Seilduksfabrikkens lokaler på Grünerløkka. Fra 2005 flyttet skolen til Vulkan.

Granum ga ut bøkene "Vi tegner og maler", 1968, "Vagabond i Oslo by", 1969, "Vi ser på kunst", 1976 og "Anvendt kunstanatomi", 1987.

I tiåret 1950-1960 var han skribent i Dagbladet, hvor han formidlet tekster med illustrasjoner fra sine utenlandsreiser. Han var også kunstkritiker i Budstikka (Asker og Bærum Budstikke fram til 2004)i en årrekke.

Granums motiver fra utvalgte steder i Bærum, trolig illustrasjoner for prydtallerkenserien "Bærumstallerkenen" ble gjort på oppdrag, viser en interesse for lokal kulturhistorie.

Kilde: https://snl.no/Einar_Granum

  • Kunstner:
  • Tittel: Slottet - Ringstabekk gård
  • Kategori: Billedkunst
  • Teknikk: Tegning
  • Beskrivelse teknikk/medie Blyant/lavering
  • Størrelse B: 26cm H: 30cm
  • Sted Bærum rådhus
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Einar Granum

Les mer...

Relaterte artikler