Tiggerkvinne

Av Joseph Grimeland (2002)

Om kunstverket

Joseph Elias Grimeland (1916-2002) var en norsk billedhogger, utdannet ved Statens Kunstakademi, Oslo, under Wilhelm Rasmussen 1933-36. Grimeland debuterte på Høstutstillingen i 1935 og deltok i 1937 i to konkurranser med heldig utfall. I konkurransen om monument til Youngstorget i Oslo ble han forbigått av Per Palle Storm, men bidraget ble likevel premiert; i konkurransen om utsmykning av Oslo rådhus ble "Appell" innkjøpt - og senere omarbeidet og gitt det nye navnet "Oslopiken" (med Odd Eidem som modell) da det sto ferdig i 1950.

Grimeland står bak en rekke minnesmerker og statuer som man finner på offentlige plasser rundt om i landet.

Grimelands kunst er inspirert av antikkens skulptur, og i hele hans produksjon kjenner man igjen den klassiske naturalismen. Grimeland er blant annet kjent for "Oslopiken" på Oslo rådhus, "Krigsseilermonumentet" på Bygdøy, "Kirsten Flagstad" utenfor Operaen, og fem arbeider i Strandparken på Høvik, kalt "Grimelandparken".

Skulpturene "Naken gutt" (innkjøpt til Nasjonalgalleriet 1940) og "Den skjønne nakne ynglingen" (Høstutstillingen, 1945) var begge en personlig kommentar til klassiske idealer. Direktør i Nasjonalgalleriet i perioden 1973 til 1995, Knut Berg, var modell. Grimeland laget scenografi til Henrik Ibsens "Keiser og Galileer" på 1950-tallet og utformet i alt seks frigjøringsmonumenter fra 1946 til 1980. Han laget også statuen av Bokken Lasson med sin lutt i 1962 i Homansbyen i Oslo, i krysset Hegdehaugsveien og Oscars gate 19.

Grimeland mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1950, ble Ridder av St. Olavs Orden i 1993 og mottok Ingeborg og Per Palle Storms ærespris i 1997.

I skulpturen "Ola" tar Grimelund opp tema barn og lek når han fremstiller en avkledd, liten gutt som er i aktivitet, sittende på bakken, mest sannsynlig på en strand.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Joseph_Grimeland

Joseph Grimeland

Les mer...

Relaterte artikler