Ory vendte på hodet og så Riber stå inne i karnappet (Ill. til Amalie Skram "Forrådt")

Av Jens Johannessen (1989)

Om kunstverket

Jens Johannessen (1934) er en norsk billedkunstner, opprinnelig fra Trondheim, som bor og arbeider i Bærum. Johannessen fikk sin utdannelse ved Kunstskolen i Trondheim under Roar Wold 1957-58, og ved Statens Kunstakademi, Oslo under Reidar Aulie 1958-61. Johannessen debuterte med sin først separatutstilling i Kunstnerforbundet, Oslo 1961, og fremsto allerede da som en selvstendig og egenartet maler, som hadde fargen og stoffet som sine fornemste virkemidler.

Johannessen regnes som en hovedskikkelse i norsk sen-modernisme. Dristig eksperimentglede, sterk formbevissthet og koloristisk sikkerhet gav ham tidlig ry som en av våre beste og mest suksessrike malere. De suggestive "skjærebildene" (1970-) regnes av mange som høydedraget i hans kunst. Tilknytningen til fransk samtidskunst er tydelig, men også kjærligheten til norsk folkekunst. Av legning er Johannessen romantiker i modernistisk støpning.

I 1989 illustrerte Johannessen en nyutgivelse av Amalie Skrams roman "Forrådt", opprinnelig utgitt på Schubothes forlag i København i mai 1892. Skrams roman er blitt kalt en kjærlighetsroman, en Amor og Psyke-historie, en frisk sjøroman og en psykologisk thriller, og var den fjerde av en rekke ekteskapsromaner etter "Constance Ring" (1885), "Lucie" (1888) og "Fru Inés" (1891). Historien i "Forrådt" handler om Ory som gifter seg bare 17 år gammel, og går rett fra barneværelset over til ektesengen om bord på skipet til ektemannen, 30 år gamle kaptein Riber. Ekteskapet er i utgangspunktet dømt til å mislykkes, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefellene. Romanen kan forstås som kvinners lange vei til frigjøring, og regnes som et svært sentralt verk innen naturalismen og den kvinnefrigjørende litteraturen.

Kilde Jens Johannessen: https://no.wikipedia.org/wiki/Jens_Johannessen med uttalelse fra Juryen for Anders Jahres kulturpris. Kilde Amalie Skram "Forrådt" (1989): https://www.goodreads.com/book/show/40858030-forr-dt

  • Kunstner:
  • Tittel: Ory vendte på hodet og så Riber stå inne i karnappet (Ill. til Amalie Skram "Forrådt")
  • Kategori: Billedkunst
  • År 1989
  • Teknikk: Grafikk
  • Beskrivelse teknikk/medie Litografi
  • Størrelse B: 15cm H: 23cm
  • Sted Bærum rådhus
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Jens Johannessen

Les mer...

Relaterte artikler