Veggdekorasjon

Av Gerhard Munthe (1916)

Om kunstverket

Gerhard Munthe (1849-1929) studerte ved J. F. Eckersbergs malerskole våren 1870 og var elev av Julius Middelthun på Tegneskolen, før han reiste deretter til Düsseldorf og München. I Düsseldorf ble han sterkt påvirket av Andreas Achenbach, og sin slektning Ludvig Munthe, mens han i München fattet interesse for nederlandske gamle mestere.

Munthe var en av malerne på Fleskum gård i Bærum, og etter Fleskum-somrene i 1886, ble han og flere andre av denne kunstner-kretsen boende i Sandvika. Munthe leide seg inn hos smeden, med Erik Werenskiold boende like ved. På denne tiden malte Munthe mange akvareller og pasteller, og ofte er Sandvikselva motiv. Etter at Munthe giftet seg med Sigrun Munthe (født Sandberg), datter av Jenny Bjørnson, som drev pensjonat på Bjørnegård i Sandvika i perioden 1891-1895, ble han boende en stund på gården Valler. Han og Sigrun bodde også på Bjørnegård vinteren 1895, samtidig som da den franske kunstneren Claude Monet, og den danske forfatteren Herman Bang, besøkte pensjonatet. Fra Valler gård finnes vakre akvareller med motiv fra hans og Sigruns første hjem sammen. Senere etablerte de et felles hjem Leveld på Lysaker. Paret skilte seg i 1918, og Sigrun giftet seg med Fridtjof Nansen.

Veggmaleriene i Bærum rådhus, malt av Munthe i 1916, består av 7 paneler, og ble opprinnelig malt til en av stuene på Lille Reistad gård i Lier. Gustaf Adolf Svensen restaurerte gården i 1915 og ga utsmykningsoppdraget til Munthe. Under oppdraget bodde Munthe i huset og malte direkte på lerret spent opp i feltene rundt hele rommet. Da Svendsen døde ble maleriene flyttet til en av sønnenes hus på Valler i Bærum. I forbindelse med utsmykningen av den nye fløyen i Rådhuset kjøpte Bærum kommune maleriene og monterer dem der. Bord og stoler samme sted er kopier av empire-stilmøbler i lys bjørk.

Gerhard Munthe

Gerhard Peter Frantz Wilhelm Munthe

Les mer...

Relaterte artikler