Han velger vel seg sjølv lik

Av Kari Rolfsen

Om kunstverket

Kari Rolfsen (1938-2020) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo 2 år, Statens Kunstakademi, Oslo under Per Palle Storm 1959-62, Accademia di Belle Arti, Firenze 1962, Kunstakademiet i København under Mogens Bøggild 1963.

Rolfsens feministiske engasjement er utgangspunktet for hennes naturalistiske og hverdagsnære menneskeskildringer. Relieffserien Barnet (bronse 1967) viser graviditet og fødsel i direkte og sterke uttrykk, og i relieffet Livets rett (araldit 1972) er den fødende kvinne plassert i sentrum. I Rolfsens senere fremstillinger av gravide kvinner fremheves det fysiske slitet sterkere. Rolfsen var også opptatt av ballett-, fridans- og folkedansmotiver, både som skulptur (Koreografisk gruppe, bronse 1981, Oslo) og i en rekke tegninger. Bevegelse er et vesentlig trekk i Rolfsens arbeider. Hun legger også ofte vekt på det følelsesmessige uttrykk, deformerer av og til formene i ekspressiv retning eller fortegner henimot karikatur. I sine mange portrettbyster arbeider hun derimot med individuelle karakterstudier, bl.a. det presist modellerte portrettet av lektor Fredrik Bie (bronse 1968).

Rolfsen har utført en rekke offentlige monumenter, samt plaketter og minnemedaljer. Hun arbeidet hovedsakelig med tre, bronse og gips. Hun begynte tidlig å bruke isopor som forarbeider til tre- og bronseskulptur. Som avkopling utfører Rolfsen også enkelte figurmotiver i kransekakedeig. Fra 1973 gjorde Rolfsen seg gjeldende som medarbeider i tidsskriftet "Sirene", bl.a. med tekstede tegninger og den prisbelønte tegneserien Jensen. Med humor og pågangsmot tok hun, foruten typiske kvinnesaksmotiver, også opp tabubelagte erotiske motiver. Rolfsen har illustrert bøker og vært teatertegner i flere aviser. Formspråket i Rolfsens tegninger varierer fra det følsomme og gjennomarbeidede portrett, bl.a. er flere utført i skrapeteknikk, til raske skisser i få og rammende streker. Som grafiker arbeider hun med tresnitt, linosnitt og litografi.

Kilde: Alfsen, Glenny: Kari Rolfsen i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 2. mai 2023 fra http://nkl.snl.no/Kari_Rolfsen

  • Kunstner:
  • Tittel: Han velger vel seg sjølv lik
  • Kategori: Billedkunst
  • Teknikk: Grafikk
  • Beskrivelse teknikk/medie Blandteknikk
  • Størrelse B: 36cm H: 47cm
  • Sted Oksenøya sykehjem
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Kari Rolfsen

Les mer...

Relaterte artikler