Dacapo

Av Erling Lindkjølen (1980)

Om kunstverket

Erling Arvid Lindkjølen (1928-2009) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Statens Kunstakademi, Oslo under Jean Heiberg 1946-49.

Lindkjølen var en tenker og teoretiker som søkte å bygge bro mellom rasjonalisme og poesi. Han var en intellektuell som ønsket å gripe og videreformidle ideer i et nonfigurativt formspråk. Hvert bilde var tenkt å være bærer av en filosofisk erkjennelse eller abstraksjon. Hans kunst var derfor ment å skulle utfordre tilskueren til selvstendig refleksjon - en bevisstgjøring av egen identitet i møte med verden og virkeligheten.

Det er en klangbar dimensjon mellom linjene. Forholdene er korrekte, ingen streker bryter ut. Den svært stramme komposisjonen i bildene gir en spenning, en enkelhet, en nerve. Bildene blir som lydløs musikk. Lindkjølen hadde et meget bevisst forhold til sin egen kunst og bruker ofte uttrykk fra musikken. Man må godta enhver kunstners premisser for å kunne vurdere om kunstneren har noe å gi. "Kunsten min handler om livet".

Det er de grunnleggende tankene Lindkjølens kunst tar for seg. I bildene søker han å gi uttrykk for det uendelige, det poetiske og det mystiske ved livet. For å få det til har han valgt å strippe ned bildene i innhold og farge. Store flater med klare farger og enkle, geometriske figurer.

"Når en tenker, befinner man seg alltid midt i virkeligheten. I mine bilder går uendeligheten i alle retninger. Virkeligheten er noe mer enn det vi til daglig oppfatter. Jeg søker å visualisere grunntankene hos menneskene".

Mye har blitt sagt om minimalisme - "Why less is more"

"In minimalism the message is quite clear and because only a few elements are used, this makes this style a lot more difficult than one would initially think. Imagine you had a hundred words to explain a concept to someone. Now imagine you only had ten words to explain the same concept. It's not that easy, is it? This is one of the main reasons minimalism is such an important art style. Minimalism is not substraction for the sake of substraction. Minimalism is substraction for the sake of focus."

Kilde: https://www.lds.no/media/2587/erling-lindkjoelen-presentasjon-og-cv.pdf

Erling Lindkjølen

Erling Arvid Lindkjølen

Les mer...

Relaterte artikler