Uten tittel (Hest med slede)

Av Harald Kihle

Om kunstverket

Harald Kihle (1905-1997) var en norsk billedkunstner, utdannet ung i malerlære i Horten aftenundervisning ved Ola Abrahamssons malerskole, Oslo 1925, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo under Eivind Nielsen 1926-29, korreksjon av Henrik Sørensen 1927-29, Statens Kunstakademi, Oslo under Axel Revold og Per Krohg 1932-33, og hos Marcel Gromaire i Paris 1938.

Kihles bilder er i høy grad preget av at han i sitt voksne liv har vært opptatt av Telemark. En avgjørende impuls i så måte, så vel personlig som kunstnerisk, var hans kontakt med Henrik Sørensen, et årelangt og nært vennskap og samarbeid som ble innledet sommeren 1926. Siden året etter har Kihle jevnlig besøkt og tidvis bodd i flere telemarksbygder. Som Sørensen har han næret en nasjonalromantisk begeistring for landskapets formasjoner og vegetasjon og for egnens bebyggelse, folkeliv og kulturarv. For dem begge har beretningene om stedlige helter og sagnskikkelser som Myllarguten, Storegut og Guro Heddelid spilt en stor rolle. Men mens Sørensens heimstadmaleri og nasjonalromantiske symbolisme er ekspressivt ladet, preget av patos, stemningsintensitet og etisk fordring, er Kihles holdning til motivene mer ritualiserende. Han kan i så måte minne om Kai Fjell, som han for øvrig var sammen med i Telemark i midten av 30-årene.

Som grafiker har Kihle arbeidet med tresnitt og litografier. Det egenartete og ensartete som, tross den nevnte utvikling og tydelige gjeld til Henrik Sørensen, preger Kihles maleri-produksjon, er også karakteristisk for hans grafikk. Motivkretsen er den samme, til dels med direkte gjentagelser.

Landskap med hester og mennesker er et gjentakende tema i Kihles kunst.

Kilde: Helliesen, Sidsel; Sørensen, Bodil: Harald Kihle i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 24. oktober 2022 fra https://nkl.snl.no/Harald_Kihle

Harald Kihle

Les mer...

Relaterte artikler