Uten tittel (Stilleben)

Av Erling Valtyrson (2002)

Om kunstverket

Erling Valtyrson (1955) er en norsk billedkunstner, utdannet ved grafikkavdelingen på Statens Kunst- og Håndverksskole i Bergen 1980- 86. Han bor og arbeider på Askøy utenfor Bergen.

Som grafiker er Valtyrson kjent for sin utsøkte fingerspissfølelse og håndverksmessige kyndighet. Han arbeider med den gamle trykketeknikken Mezzotint, også kalt "Dronningen" av alle de grafiske trykkemetodene. Dyptrykkteknikken gir spesielt gode muligheter for dybde i nyanser og graderinger, som får frem bløte overganger i lys- og skyggevirkninger. Mezzotinten har også en unik evne til å skape et fotorealistisk uttrykk.

Gjennom denne trykkemetoden har Valtyrson gjort seg bemerket som en «grafikkens mester», og har fått bred internasjonal anerkjennelse for sitt særegne uttrykk. Han deler inn bildene sine i to motivtyper; studier eller forestillinger, som enten er rent hverdagslige eller mer surrealistiske.

Valtyrson er innkjøpt av en rekke institusjoner i inn- og utland: Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst og Norsk Kulturråd i Oslo, Bergen Kunstmuseum, Stavanger Kunstmuseum, Montreal Museum of Fine Art, Dronning Sonjas private samling og Nasjonalbiblioteket i Paris, for å nevne noen.

Herværende verk ble innkjøpt til kommunens kunstsamling under Bergen kommunes åpning av kulturhuset september 2003.

Kilde: https://www.norske-grafikere.no/produktkategori/valtyrson-erling/ valtyrson.com

Erling Valtyrson

Les mer...

Relaterte artikler