Uten tittel

Av Rus Mesic

Om kunstverket

Rus Mesic (1956) ble født i Mostar, Bosnia og Hercegovina, og er utdannet ved Kunstakademiet i Sarajevo. Han bor og arbeider i Bærum.

Rus Mesic er det man gjerne kaller konseptkunstner, en kunstretning som utviklet seg i Europa og USA på slutten av 1960 tallet. Konseptkunst er i tillegg til en visuell opplevelse, også en intellektuell opplevelse, der selve idéen eller konseptet bak kunstverket blir vektlagt. Idéen er dermed viktigere enn den håndverksmessige eller visuelle utførelsen.

Konseptkunsten var en radikal bevegelse som kritiserte den tradisjonelle kunsten, og som framførte sterke politiske meninger om sosiale forhold, feministiske spørsmål eller den amerikanske krigføringen i Vietnam for eksempel. Den konseptuelle kunsten stilte også spørsmål ved kunstens vesen og kunne være institusjonskritisk. Konseptualismen har også blitt kalt «den språklige vending i kunsten», fordi tekst og tekstbaserte uttrykksformer ofte ble brukt. Konseptkunsten er viktig for mange samtidskunstnere, og man kan si at det meste av det som kalles samtidskunst har et konseptuelt utgangspunkt. Det er interessant å se på hvordan samtidskunstnere utforsker dette begrepet i dag.

Mesic har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, både i Norge, Bosnia og Hercegovina, Brasil, Italia, England og Portugal. I Norge har han blant annet hatt separatutstilling på Galleri F15, Galleri LNM og Kristiansand Kunstforening.

Kilde: https://culturanotes.com/2018/02/23/confessions-i-dc-3-pa-gamle-fornebu/

Rus Mesic

Les mer...

Relaterte artikler