Uten tittel (Abstraksjon i rødt og blått)

Av Jacob Weidemann (1975)

Om kunstverket

Jakob Weidemann (1923-2001) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole under Eivind Lundboe, 1939-40, Ole B. Eydes malerskole, Bergen, 1940, Statens Kunstakademi, Oslo under Axel Revold (?) og Søren Onsager, 1941-42, Konsthögskolan, Stockholm under Sven Erixson, 1944-45.

Weidemann er en av Norges mest kjente billedkunstnere fra sin tid. Han arbeider deles inn i ulike uttrykk; Det ekspressive med naturlyrikken, geometrisk-abstrakte maleri, skogbunnbilder, påvirkning fra Paris og fransk samtidskunst, og monumentale dekorasjonsarbeider.

I de senere bildene fra 1980-årene hadde Weidemann nådd en slags syntese av de siste 15 års produksjon samtidig som man sporet en fornyelse. Etter ofte å ha tatt i bruk konkrete, nærmest beskrivende titler ble nå alle bildene kalt Inntrykk fra naturen, og i deres perlemorskimrende koloritt ligger en kraft og en spenning som peker helt tilbake til skogbunnbildene. Weidemanns kunst utstråler varme og skjønnhet i forsøket på å formidle noe positivt og vakkert. De menneskelige følelser er viktige elementer hos Weidemann som ser blomsterengen og den minste blomst som en kosmisk oppstandelsesscene og skildrer den som en bekjennelse til livet.

Kilde: Hellandsjø, Karin: Jakob Weidemann i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 29. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Jakob_Weidemann

Jacob Weidemann

Les mer...

Relaterte artikler