Fra parken i Kristiansand

Av Atle Urdal

Om kunstverket

Atle Urdal (1913-1988) var en norsk billedkunstner, utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, 1935-1937, Statens kunstakademi, Oslo under Georg Jacobsen, 1939-1940, og Jean Heiberg, 1940-1941. Urdal var mest kjent som en av Jacobsen-elevene, en elev sterkt inspirert av den danske maler og teoretiker Georg Jacobsen. Som tilhenger av den danske maleren, var Urdal sterkt påvirket av geometriske og konstruktivistiske regler for hvordan et bilde skulle bygges opp. Motivene var ofte landskaper med kvinner og barn i varme farger, klare røde, grønne og gule til å begynne med - etter hvert mer nyanserike brune og gråblå. Kryssende diagonaler, parallelle linjer og geometriske felter preget ofte bildene hans.

I en samtale med Gunvald Opstad sa han blant annet: "Fargen bygger jeg systematisk opp, jeg bruker gjerne treklanger, for eksempel oransje, grønt og fiolett. I stedet for sort til konturer bruker jeg de samme farger, men slik at de danner avstand. Og hele tiden er det om å gjøre å få balanse." "Sørlandet og malerne" av Gunvald Opstad, s. 113, Aschehoug forlag (1991).

Urdal hadde en rekke utstillinger bak seg og deltok blant annet flere ganger på Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen i perioden 1945-1980. I 1973 var han Festspillutstiller og han er representert i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo med fire malerier.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Atle_Urdal

Atle Urdal

Les mer...

Relaterte artikler