Norges største meteor

Av Joachim Cossais (2001)

Om kunstverket

Joachim Cossais (1972) er billedkunstner, utdannet ved Statens Kunstakademi, Oslo, 1998-2002, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 2001, Statens Håndverk og Kunstindustrihøyskole, 1995-1998, Høgskolen i Volda-linje for animasjon, 1997, og Oslo tegne og malerskole, 1992-1994. Som billedkunstner arbeider Cossais hovedsakelig med maleri, men har også laget skulptur. Han har stilt ut en rekke steder i Norge og utlandet og er innkjøpt av blant annet Malmø Konstmuseum, Gøteborg Konstmuseum, og er representert i en del større samlinger i Norge. I tillegg til å være utøvende kunstner, arbeider Cossais som lærer ved Strykejernet kunstskole.

Cossais er mest kjent for sine ekspressive og fargerike malerier i naivistisk stil, der tema ofte dreier seg rundt Fantasy og tegneseriefigurer. Spøkelseskladden, eller The Phantom Blot, fra Walt Disneys historier, er en favoritt, som har fått "liv" hos Cossais i form av både malerier og skulptur. Spøkelseskladden er en skurk, kledt i et sort laken, sorte hansker og støvler, og er (ved siden av Svarte-Petter) Mikke Mus nemesis.

Skulpturen "Norges største meteor" er en kule i betong som er malt i lyseblå farge og med varmeelementer. Meteorer går i mer eller mindre regelmessige baner rundt sola, men det hender stadig vekk at noen blir fanget inn av jordas tyngdefelt og kommer inn i atmosfæren hvor de fleste brenner opp som stjerneskudd, men noen klarer seg og faller ned på jorda. Cossais meteor er plassert på bakken som om den har falt ned, klart seg og blitt liggende. Trolig er inspirasjonen til verket hentet fra historien om to kjente meteorittnedfall i Nord-Norge, Alta-meteoritten og Pollen-meteoritten. Alta-meteoritten består av to deler. Den store delen er Norges største meteoritt, den minste delen er utstilt på Tromsø Museum.

Kilde: https://kunstnerforbundet.no/utstillinger/873/one-two-three-techno Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Alta-meteorittene

Joachim Cossais

Les mer...

Relaterte artikler