Magnus Poulsson

Av Arnold Martin Haukeland (2009)

Om kunstverket

Arnold Haukeland (1920-1983) studerte blant annet ved Det illegale akademi i Oslo under Per Palle Storm og Stinius Fredriksen, og ved Académie Colarossi i Paris under Raymond Martin i 1946. Han fikk dermed et variert syn på skulptur, og hadde et variert formspråk, i spennet fra det klassisk figurative til det mer abstraherte. Haukeland er allikevel den billedhuggeren som sterkest har markert seg innen det nonfigurative formspråket i Norge, samtidig som han hadde dype røtter i den tradisjonelle, figurative skulpturtradisjonen.

Haukeland var 27 år gammel da han vant konkurransen om et frihetsmonument i Bærum i 1947. "Frihet og liv er ett" (Rytterstatuen) ble fullført i årene 1949-53, og viser en avkledd mann på hesteryggen. Skulpturen er plassert på sokkel i granitt med påskrift "Rytter - reist til ære for våre falne 1940. Frihet og liv er ett."

Etter fullførelsen av Ryttermonumentet laget Haukeland portretter, blant andre bysten av arkitekt Magnus Poulsson i 1954, fire år før Poulsson døde. Poulsson var arkitekten bak Bærum rådhus. Herværende utgave er innkjøpt til restaureringen av rådhuset og er en kopi av bysten som står i Oslo rådhus.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Arnold_Haukeland

Arnold Martin Haukeland

Les mer...

Relaterte artikler