Uten tittel (Røyskatter)

Av Svallaug Svalastoga

Om kunstverket

Svallaug Svalastoga (1920-1978) var en norsk maler og grafiker, utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1945-1948 og 1956-1957. I tidsrommet 1948-1951 studerte hun ved Statens kunstakademi i Oslo under Aage Storstein. Som maler jobbet Svalastoga med olje og akvarell, men det er først og fremst som grafiker hun er kjent. Hennes viktigste uttrykksform ble fargetresnittet.

Svalastogas fargetresnitt har en dekorativ karakter med rytmiske, nærmest ornamentale komposisjonstrekk. Motivene er gjerne forenklede framstillinger av fugler, blomster, fjellformasjoner og steiner. Hovedmotivet er ofte plassert langt fram i bildeplanet, noe som gir en nært og intimt uttrykk. Fargeskalaen er begrenset og domineres av jordfarger. Svalastoga finner særlig inspirasjon fra innlandsnaturen i Telemark, men også i det kystnære lenger nord i Norge. I 1966 kjøpte Svalastoga det gamle handelshuset Borgvær nord for Vestvågøy i Lofoten. Mange av hennes motiver er inspirert av natur og sjøfugl herfra.

Kilde: Fremmerlid, Anny Bo: Svallaug Svalastoga i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 28. februar 2022 fra https://snl.no/Svallaug_Svalastoga

Svallaug Svalastoga

Les mer...

Relaterte artikler