Uten tittel (Allegori)

Av Unni Lund (1974)

Om kunstverket

Unni Lund (1914-2007) var en norsk billedkunstner, tilknyttet Bærum. Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi i Oslo, samt ved Konsthögskolan i Stockholm. Lunds konkurranseutkast til utsmykkingen av M/S Oslofjord i 1948 må betraktes som hennes debutarbeide. I utkastets fantasifulle detaljrikdom og kraftige farger viste hun også stor dekorativ sans. Lunds bilder i 40- og 50-årene beholdt mye av flate-maleriets dekorative uttrykk, med djerve, stofflige penselstrøk og friske, saftige farger.

Lunds formspråk var en mer eller mindre forenklet tolkning av naturforbildene, gjerne med kraftige svarte konturer. Enkelte mindre skisser fra opphold i Frankrike var luftige og lette malt med enklere koloritt. I 1960-årene ble Lunds arbeider mer abstrakte. Hun omsatte naturinntrykkene til et rytmisk samspill av fargeflater i en rikt variert koloritt, eller hun løste motivet opp i mindre former mot en ensfarget bakgrunn. I 1966 begynte hun å arbeide med en blanding av collage og gouache. Innslaget av overmalt avispapir gav plastisk virkning. Lund malte også med akryl. Komposisjonene ble etter hvert tyngre i stofflighet og farge, med mer grått, sort og jordfarger. Billedelementene samlet seg også til anelser av natur- og vekstformer og spor av maskelignende figurer, det siste kan skyldes inntrykk fra Cobra-gruppens utstillinger. Mot 70-årene ble Lunds farger lysere i tonen, og akvarellutstillingen i 1972 hadde tydeligere utgangspunkt i naturmotiver eller romopplevelser. Bildene fikk et mer poetisk uttrykk. Et lengre opphold i Italia i 1975 syns å ha brakt det figurative tilbake i hennes kunst. Akvarellene herfra er luftige landskapsimpresjoner. Omkring 1979 begynte Lund å arbeide med etsninger og litografier ved Atelier Nord. Gjennom grafikkens uttrykksmuligheter fant hun samtidig fram til nye veier innen oljemaleriet. Hennes siste malerier er ekspressivt figurative og fargesterke med portrettet, landskapet og stilleben som motiv. Akvarellene er gjerne forbeholdt naturopplevelser og lyriske landskapsstudier, mens de grafiske arbeider gir uttrykk for en mer grensesprengende indre virkelighet av kosmiske og visjonære innfall. Lund arbeidet også med materialdekorasjoner i glass og kobber.

Lund hadde tallrike utstillinger, både separat, og som medlem av gruppa De grå pantere, etablert i 1988. De grå pantere arbeidet for at eldre billedkunstnere skal være representert i styrer, utvalg og komiteer i kunstlivet. De som var involvert i gruppa var i tillegg til Lund, er følgende kunstnere: Gruppa har demonstrert med plakater foran Kunstnernes Hus i Oslo, og et av siktemålene til De grå pantere har vært å arbeide for at eldre billedkunstnere skal være representert i styrer, utvalg og komiteer i kunstlivet. De som var involvert i gruppa var i tillegg til Lund, følgende kunstnere: Billedkunstner Jørleif Uthaug, tekstilkunstner Eli-Marie Johnsen, tegner Ingjerd Pettersen-Hagh, maler Lise Nicolaisen, tekstilkunstner Karin Sundbye, billedhugger Eilif J. Mikkelsen, maler Finn Christensen, og billedhugger Kristian Kvakland.

Kilder: Alfsen, Glenny: Unni Lund i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 1. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Unni_Lund og https://www.ta.no/pulsen/panterne-klorer-for-siste-gang/s/1-111-2383547

 • Kunstner:
 • Tittel: Uten tittel (Allegori)
 • Kategori: Billedkunst
 • År 1974
 • Teknikk: Grafikk
 • Beskrivelse teknikk/medie Litografi
 • Opplag 60 / 75
 • Størrelse B: 70cm H: 52cm
 • Sted Brekkeski
 • Tilgjengelighet
  • Ikke tilgjengelig for allmennheten

Relaterte artikler