Tunet på Kleppe, Vågå

Av Tor Hermod Refsum (1974)

Om kunstverket

Tor Refsum (1894-1981) var en norsk billedkunster, utdannet ved Statens Kunstakademi, Kristiania under Halfdan Strøm og Christian Krohg 1913-16, Kunstakademiet i København under Peter Rostrup Bøyesen 1916, Académie Moderne, Paris under Othon Friesz 1919-20, André Lhotes malerskole samme sted 1920, Académie Scandinave samme sted under Otte Sköld og Per Krohg, elev av Adam Fischer 1928, Statens Kunstakademi, Oslo under Georg Jacobsen 1935-36. Refsum kom fra et håndverker- og kunsthåndverker- miljø, gikk i lære og var i perioder nær knyttet til familiebedriften i 1920- og 30-årene. Fra 1930 var han kunstnerisk konsulent. Dette gav ham et solid grunnlag og fikk stor betydning for hans billedkunst.

Viktig for Refsum ble orienteringen mot klassiske verdier i 20-årenes Paris. Corot og Cézanne spilte her en sentral rolle. Ved sitt andre Parisopphold søkte Refsum til Académie Scandinave og den strengt akademiske lærer Otte Sköld. Gjennom Adam Fischer fikk han kontakt med den klassiske linjen i fransk skulptur. Refsums maleri fra slutten av 20-årene viser klassisk balanse og harmoni og en behersket bruk av kubistiske trekk i billedarkitekturen. Koloritten er mørkstemt med dempede nøytralfarger, av og til med en forfinet, sølvgrå helhetstone som minner om Corot. Kubistisk formdisiplin ble retningsgivende for Refsum utover i 1930-årene. Men han gikk over til større format, formene ble forenklet og noe stiliserte som i huskubene i en del bilder fra Italia fra 1933. Han forlot nøytralfargene og arbeidet ofte med en forenklet lokalkoloritt, f.eks. oker og grønt.

Første del av 1930-årene var Refsum engasjert i arbeid for Prydkunst-, senere Brukskunstlaget, dessuten begynte han i 1934 sitt nesten livslange virke som skribent og kritiker i dagspressen. Fra disse årene stammer også en del bokbind, som ble vist på bokkunstutstilling i Stockholm i 1934. De utmerker seg ved en stram og sober form, dekor og fargeholdning. Året 1935-36 gikk Refsum igjen på Kunstakademiet under den nyutnevnte professor Georg Jacobsen. Det gav ham utvilsomt viktige impulser. Fra 1936 malte han en rekke kraftfulle bilder der den systematiske billedoppbygging var anlagt på en meget selvstendig måte. Da 2. verdenskrig brøt ut, flyttet Refsum til Ringebu, der han ble boende i ti år. Fra denne tid fikk landskapsmaleriet den helt avgjørende betydning og Gudbrandsdalens natur og miljø i særdeleshet. Fra 1943 til midten av 70-årene malte han hver sommer i Vågå. En uvanlig sterk følelse for naturen under skiftende forhold vokste fram etter hvert.

Etter 1950 kom en dypere og friere tolkning inn. I stedet for å male store utsyn, rykket Refsum nær innpå motivet, f.eks. et gårdstun, og forenklet det til noen få, tonende fargeflater. Perspektivet ble mer og mer borte og tegningene ble forenklet, samtidig som fargen fikk større vekt. Omkring 1960 var den blitt mer fritt diktende i forhold til motivet, men han slapp likevel ikke motivet av syne. Han kunne forlate de opprinnelige fargene, husene kunne bli blå hvis det var bruk for det. På denne tid arbeidet han også med fargelitografi. De slutter seg nær til maleriene og viser en rik stofflighet i de enkle fargeflatene I maleriene ble fargen satt på med brede, frie strøk som uttrykker drama og bevegelse. Etter 1970 viker det dynamiske i Refsums bilder for enkelhet og avklaring. De mange retninger i landskapene samordnes og forenkles, strøkene samler seg, selv de største fargekontraster smeltes sammen i en syntese. Han maler ikke lenger foran motivet, men ut fra små skisser og notater. De blir til fortettede og poetiske visjoner av norsk natur og sydlandsk bymiljø. De siste arbeider fra Refsums hånd var små tempera og gouachebilder på papir. De er frie improvisasjoner av abstrakt karakter der fargen har fått sin absolutte egenverdi.

  • Kunstner:
  • Tittel: Tunet på Kleppe, Vågå
  • Kategori: Billedkunst
  • År 1974
  • Teknikk: Grafikk
  • Beskrivelse teknikk/medie Litografi
  • Opplag 30 / 260
  • Størrelse B: 55cm H: 44cm
  • Sted Levre skole
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Tor Hermod Refsum

Les mer...

Relaterte artikler