Uten tittel (Klovner som musiserer)

Av Jose D. Roybal

Om kunstverket

Jose D. Roybal (1922-1978) var en meksikansk kunstner, kjent for sin produksjon av ur-amerikansk keramikk og Tewa-klovner i billedkunsten. Hans første navn José, og Tewa-navn var Oquwa (Regnguden), og han var en kjent maler fra San Ildefonso Pueblo. Roybal malte litt på 1930-tallet, men var ikke veldig produktiv før på 1950-tallet. Han var mest produktiv i tiåret 1960-1970. Hans mest populære emne var hans gjengivelse av Tewa Clowns kjent som Koshare eller Koosa. Ofte presenterte han dem på en jovial måte. Roybal brukte vannbasert maling gjennom hele sin karriere.

Tewa er en språklig gruppe Pueblo-indianere som snakker Tewa-språket og deler Pueblo-kulturen. Hjemlandet deres er på eller nær Rio Grande i New Mexico nord for Santa Fe. Tewa-klovner, eller Pueblo-klovnene (noen ganger kalt hellige klovner) er narrer eller lure i Kachina-religionen (praktisert av Pueblo-innfødte i det sørvestlige USA). Det er et generisk begrep, ettersom det er en rekke av disse figurene i den rituelle praksisen til Pueblo-folket. Hver har en unik rolle; som tilhører separate Kivas (hemmelige samfunn eller brorskap) og hver har et navn som er forskjellig fra en mesa eller pueblo til en annen.

Kilde: https://www.askart.com/artist/Jose_D_Oquwa_Roybal/130934/Jose_D_Oquwa_Roybal.aspx og https://en.wikipedia.org/wiki/Pueblo_clown

Jose D. Roybal

Les mer...

Relaterte artikler