Kobberstikk etter Hans Fredrik Gude

Av Kobberstikk Chr. Tønsbergs Forlag og eiendom

Om kunstverket

Dette kobberstikket viser et maleri av Hans Fredrik Gude (1825-1903), en norsk billedkunstner, som tok privattimer hos Johannes Flintoe aftenundervisning ved Den kgl. Tegneskole under Johannes Flintoe 1838-39, privatelev hos Andreas Achenbach 1841-42, elev i landskapsklassen ved kunstakademiet i Düsseldorf under prof. Johann Wilhelm Schirmer 1842-44. Det var Johan Sebastian Welhaven som oppfordret Gude til å slutte ved Møllers Institutt og reise til Tyskland før examen artium var avlagt. Han kom til Düsseldorf med ønske om å bli historiemaler, men ble i stedet elev av de to førende landskapsmalere Schirmer og Achenbach, som representerte henholdsvis den klassisistiske og romantiske tradisjon. Her lærte Gude å basere sine malerier på grundige naturobservasjoner. Innsamlingen av studiemateriale foregikk i sommerhalvåret, og det er ytterst få vinterbilder vi har fra Gudes hånd.

I 1840-årene reiste Gude sammen med malervenner fra akademiet i Düsseldorf bl.a. August Leu og Hjalmar Kjerulf, August Cappelen, Johan Fredrik Eckersberg og Bernt Lund. Det hendte imidlertid også at Halfdan Kjerulf og Jørgen Moe fikk være med, og reiseruten ble gjerne lagt om Nes i Hallingdal der Gudes far var sorenskriver og etter 1852 til Lillesand, dit han var blitt forflyttet. Undervisningssituasjonen ved Düsseldorferakademiet la forholdene til rette for samarbeide mellom forskjellige kunstnere. Gude gikk under navnet "der Luftdoktor" fordi han ofte hjalp sine kolleger med fremstilling av atmosfæren. Han har samarbeidet med flere figurmalere, men fellesarbeidene med Adolph Tidemand har hatt størst betydning. Sammen utførte de mellom 1848 og 1859: Brudeferden i Hardanger, Aften på Krøderen, Lystringen, Likferd ved Sognefjorden og Fiskere i Havsnød.

Av stor betydning for Gudes status som kunstner var oppdraget han mottok fra kong Oscar 1. om å levere fire bilder til Oscarshall høsten 1849. De fire landskapene skildrer omgivelsene hvor kjærlighetshistorien mellom Fridtjof og Ingeborg utspiller seg, slik den er beskrevet av Esaias Tegnér. Komposisjonene bygger på studier fra Flesje, Framnes og Esefjorden sommeren før og viser Sognefjordens mektige fjellmassiver i storm og stille: En idyllisk bukt med rik vegetasjon, et drageskip i frisk bris bak gamle, forblåste eiketrær, kornhøst og en gravhaug fra vikingetiden under dystre skyer; stemningsbilder symptomatiske for tidsånden.

Kilde: Gudes merittliste er lang og her er kilden teksten er hentet fra og hvor man kan man lese mer om kunstneren: Haverkamp, Frode: Hans Gude i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 14. mars 2023 fra https://nkl.snl.no/Hans_Gude

Kobberstikk Chr. Tønsbergs Forlag og eiendom

Les mer...

Relaterte artikler