Løsgjenger

Av Trond Knutli (1982)

Om kunstverket

Trond Knutli (1955) er en norsk billedkunstner, utdannet fra Kunstskolen i Narvik 1972-1973 og fra Vestlandets Kunstakademi i Bergen 1973-1978 under lærerne Morten Krohg, Bård Breivik og Svein Rønning.

Knutli var sentral i etablering og drift av fellesverkstedet Grafikk Vest på 70 og 80-tallet, et verksted som skulle bli et viktig springbrett for mange nyutdannede kunstgrafikere i Bergen. I likhet med mange andre kunstnere har også Knutli arbeidet med undervisning i kunstfag. Det gjelder både ved flere kunstskoler i Norge, samt tidligere Kunsthåndverksskolen og Kunstakademiet i Bergen.

Han var prosjektleder for den store «Miljøutstillingen» i Bergen i 1990 og etter hvert daglig leder og en viktig drivkraft i etableringen av Skolens Kunstverksted, (1993-2012) - ett av tilbudene innenfor DKS, «Den Kulturelle Skolesekken». Tilbudet, som var rettet mot barn på mellomtrinnet i grunnskolen, og er av de få som har overlevd i nesten 20 år. Prosjektet var støttet av Norsk Kulturråd, Bergen Kommune og Hordaland Fylke. Knutli sitt engasjement her, og siden som kunstfaglig veileder ved Stiftelsen Amalie Skrams Hus i Bergen har utvilsomt gjort at hans egen kunstneriske aktivitet har blitt satt litt i skyggen. Imidlertid er han i dag igjen etablert med eget atelier og grafikkverksted på Midttun i Bergen.

Knutli har i større eller mindre grad vært yrkesaktiv billedkunstner helt siden slutten av 70-tallet.

Det var som grafiker han har markerte seg som kunstner. Han debuterte på Vestlandsutstillingen i 1976 og på Statens Kunstutstilling (Høstutstillingen) i 1979. Siden har han vært representert der en rekke ganger. Han har hatt flere separatutstillinger i Norge og deltatt med separate visninger, tematiske utstillinger og gruppe/kollektive utstillinger i inn og utland.

Knutli er innkjøpt av Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, Haugesund Billedgalleri, Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane, Kristiansands Faste Galleri, Universitetet i Bergen og Oslo, Det Norske Storting, Den norske ambassaden i Geneve, Sveits og en rekke andre offentlige og private institusjoner. Han har mottatt flere kunstnerstipend.

Han har vært kunstnerisk konsulent for utsmykning av offentlige bygg og har selv flere kunstneriske utsmykningsoppdrag.

Kilde: https://www.trondknutli.no/hvem

Trond Knutli

Les mer...

Relaterte artikler