Uten tittel (Skog)

Av Hetty Gleditsch

Om kunstverket

Hetty Gleditsch (1906-1992) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Edinburgh College of Art 1926, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1927, og Statens Kunstakademi, Oslo under Halfdan Strøm og Axel Revold 1928-30 og Georg Jacobsen 1935-38.

Gleditsch maleri er robust. Hennes strøk har Revold-skolens nøkterne og kantete preg. Hennes ærlige og harmoniske fargeholdning med frodige, varme toner fremheves av kritikerne; likedan hennes dype innforlivelse med naturen, paret med konstruktiv vilje. Det er forståelig at Gleditsch ved siden av sine lærere, setter Thorbjørn Lie-Jørgensens dekorative maleri høyt. Gleditsch har vesentlig utført landskaper fra Vestlandet og Lofoten, Telemark og Bærum og fra Middelhavslandene. Fra Sørkedalen (1952) er et godt eksempel på Gleditsch store konstruktive landskaper bygd over Georg Jacobsens kunstteori. Fargene er brutt med grått og brunt og de er rike på valør og varme. I vinterbildene blir snøens og bjerkestammenes lyseblå og lysegule sjatteringer og de rustrøde grenene satt opp mot himmelens kjølige turkisgrønne.

Med årene ble Gleditschs palett lysere, og i de senere årene spilte akvarell-malerier stadig en større rolle med det uformelle og ledige som teknikken fører med seg. Gleditsch har også arbeidet med grafikk.

Kilde: Thorud, Svein: Hetty Gleditsch i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 22. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Hetty_Gleditsch

Hetty Gleditsch

Les mer...

Relaterte artikler