Rikard Nordraak

Av Eli Silseth (1967)

Om kunstverket

Eli Silseth (1927-1991) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Harald Stabells malerskole, Trondheim, 1944, Kunstskolen i Trondheim, 1945-47, Statens Kunstakademi, Oslo under Per Krohg og Jean Heiberg, 1947-51, Fernand Légers malerskole, Paris, 1951, École des Beaux-Arts, Paris, 1959-60, og som hospitant ved Kunstakademiet i København under Niels Lergaard. Silseth var i første rekke kjent som maler, men i de senere år gjorde hun seg også bemerket som tegner og grafiker. Silseth debuterte på Høstutstillingen i 1956, men fikk sitt virkelige gjennombrudd som maler på en separatutstilling i Galleri Per, Oslo i 1959.

Silseths malerier bærer preg av spontanitet og liv. Stilistisk bryter hun med en streng realisme, men beveger seg aldri helt over i den abstrakte uttrykksform. Å gjengi fart og bevegelse var alltid vært en utfordring for Silseth. Hun har således malt en rekke figurkomposisjoner fra fotball- og ishockey-kamper. Hun har også malt fra veddeløpsbaner, bilder av hester i strak galopp. I 1964 laget Silseth tre store komposisjoner inspirert av forfatteren Kafkas bok "Prosessen", hvor rom avløser rom innover i bildene og avspeiler den uendelige dybden i den menneskelige psyke. Fra samme år er også Riksgalleriets "Nikolas i sjøboden", et av Silseths beste bilder. Det har en fast, stram komposisjon med fine avstemte farger. Silseths malerier ble etter hvert ledigere i formen, og den litt tørre koloritten som preget hennes tidlige bilder ble fortrengt til fordel for en mer intens ekspressiv fargebruk. Dette kommer til uttrykk i parafrasene over Odyssevs mellom Skylla og Karybdis. Disse maleriene er selvstendige forstudier til et monumentalmaleri i Ålesunds Maritime skole (1972-75).

Silseth har laget en rekke landskapsmalerier, ofte i stort format. Hun malte særlig fra sin egen hage på Ekely og fra strendene på Bygdøy, tidligere også fra Bornholm og Skagen. I sine landskapsbilder var hun opptatt av de forskjellige årstiders skiftende farger og stemninger, og hun arbeider ute i naturen også om vinteren. Silseth malte med sikre, djerve strøk og gjengir særlig forsommerens milde stemning på en fin og følsom måte. I sine akvareller malte hun ofte soltilbedende og badende mennesker, lett og antydende, med sterke rene farger. I malerier, tegninger og grafikk har Silseth utført overbevisende skildringer av dyr. Hennes katter, hunder, aper og hester er ledig formet med sikker gjengivelse av bevegelsene. Silseth var ikke opptatt av å gjengi dyr så anatomisk riktig som mulig, men å formidle deres forskjellige karakter og individualitet innenfor de bestemte dyrearter.

Kilde: Hoff, Svein Olav: Eli Silseth i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 29. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Eli_Silseth

  • Kunstner:
  • Tittel: Rikard Nordraak
  • Kategori: Billedkunst
  • År 1967
  • Teknikk: Grafikk
  • Beskrivelse teknikk/medie Litografi
  • Opplag 19 / 310
  • Størrelse B: 50cm H: 61cm
  • Sted Oksenøya sykehjem
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Eli Silseth

Les mer...

Relaterte artikler