Fra Bærums Verk

Av Kåre O. Lein (1967)

Om kunstverket

Kåre O. Lein (1921-1975) var tegner og maler. Han fikk sin grunnutdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, hvor han ble tildelt diplom. Samtidig var han elev ved Spanges og Websters tegneskoler og hos kunstmaler Klemetsrud. I 1949 dro Lein til København hvor han var elev ved Bergenholz Dekorasjonsfagskole og deltok i Dansk Reklameforenings jubileumskurs på Grafisk Højskole. Etter et år i dekorasjonsbransjen i København kom han tilbake til Oslo og startet i 1951 eget tegne- og dekorasjonsatelier som han drev i 12 år før han av helsemessige årsaker måtte avvikle.

I 1964 reiste Lein til Roma for å studere ved Accademia di Belle Arti og avla i 1966 eksamen med det glimrende resultat 176 poeng av 180 oppnåelige. Hans diplomoppgaver, som omhandlet Edvard Munch og Gustav Vigeland fikk uforbeholden ros av de bedømmende professorer. Lein er også kjent for sine mange reportasjer og illustrasjoner i Asker og Bærums Budstikke. Mange av de kjente vignettene for faste spalter som Født, Bryllup, Sporten og så videre var tegnet av Lein.

Lein bodde på Hvalstad og omkring 1960 mottok han en pappeske full av glassplater fra Wilhelm Maack Hansen. Ca. 70 av fotografiene var tatt av hans far Carl Frithjof Hansen mellom 1905 og omkring 1912. Lein leverte samlingen til Bærum bibliotek. Dessverre ble han hardt rammet av sykdom. Han bodde en tid i Las Palmas hvor han utførte en rekke tegninger og malerier, men kreftene tok slutt og han døde på Bærum sykehus i 1975. I samarbeid med Leins familie utgav Kiwanis Asker i 1979 og 1980 to samlemapper med 6 Asker-motiver i hver i begrenset opplag hvor inntektene gikk til humanitære formål.

Kilde: https://lokalhistoriewiki.no/wiki/K%C3%A5re_O._Lein

Kåre O. Lein

Les mer...

Relaterte artikler