Mørketid i nord

Av Karl-Erik Harr

Om kunstverket

Karl Erik Harr (1940) er en norsk maler, tegner, grafiker, illustratør og kunstskribent, utdannet ved Statens kunstakademi under Aage Storstein og Per Palle Storm fra 1962 til 1964. Helt siden 1960-tallet har Harr vært en av de fremste nyromantiske kunstnere i Norge. Han arbeider i en romantisk realisme med figurative, effektfulle bilder blant annet av nordnorsk natur og folkeliv. Retningen oppstod i løpet av 1960-årene. Gjennom 1960-, -70- og -80-årene arrangerte Harr, sammen med blant andre Bjørn Fjell, Arne Paus og Odd Nerdrum, en serie utstillinger under tittelen «Romantikk og realisme».

Harr har illustrert flere bøker, blant annet av Knut Hamsun, Petter Dass og Erik Bye, men også bøker med egen tekst. Han har også utført flere dekorasjonsoppdrag. Han debuterte på Høstutstillingen i 1967, og har siden hatt en mengde separat- og kollektivutstillinger. Han er også innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Harr drev en periode et stort egeneid galleri i sentrum av Harstad.

Harr er bosatt i Oslo, men har fra 1978 også hatt tilhold på Kjerringøy ved Bodø hvor han i 2019 åpnet eget museum.

Han er tildelt Petter Dass-medaljen (1985) og Nordprofil-prisen (2001). Han er også æresborger av Harstad by og æresmedlem av Hamsun-selskapet. I 2007 ble Harr utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Erik_Harr

Karl-Erik Harr

Les mer...

Relaterte artikler