Uten tittel (Skog)

Av Knut Frøysaa (1967)

Om kunstverket

Knut Frøysaa (1919-1987) var en norsk maler og grafiker, utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Torbjørn Alvsåker, 1944-45, Statens Kunstakademi, Oslo under Jean Heiberg, 1939-46, og som elev av Axel Revold.

Frøysaa trådte første gang fram for offentligheten med en utstilling i hjembyen Hamar i 1941, der han gjorde seg bemerket som en kresen kolorist i en klar og distinkt form. Det var for det meste stilleben og landskaper. Hans egentlige gjennombrudd som maler skjedde på Høstutstillingen i 1946 med maleriet Snipeseilere på Mjøsa. I årene som fulgte ble det en god del interiører og figurbilder, aktmalerier og portretter. Kritikerne oppfattet ham som en trofast Heiberg-elev og Enger-beundrer. De berømmet hans atelierinteriører og bemerket hans evne til å skape stemning med enkle midler. Han hadde nå slått seg ned i Oslo, men i sommertiden malte han gjerne på Lista og Jæren der nye utfordringer møtte ham. Han fant seg vel til rette med den vide horisont, og den stofflig levende himmel interesserte ham rent malerisk. I denne periode malte han en rekke landskaper i et ofte kraftig artikulert fargespråk og med en meget forenklet linjeføring. Kritikerne mente at Jens Søndergaard var inspirasjonskilden. I alle fall var det landsdelens klima, fargeklanger og linjer som interesserte ham, men også været, stormkastene, den stadige vinden, de svære skybanker. Også idyllen kunne han finne fram til.

I 1965 flyttet Frøysaa tilbake til Hamar, og her fant han fram til en motivkrets som ble hans egen. Fremdeles var han opptatt av det som foregår i landskapet, og fortsatte jakten etter årstidenes vekslende rytme i sitt maleri. Også her malte han svære skyhimler over et vekslende flatemønster av jorder, åkrer og skogtapper. Det kunne være vårens sprø toner i trekronene, høstens dystre bruntoner, eller vinterens lysende fargeeventyr over de store åkervidder. Frøysaas fargebruk kunne undertiden være litt voldsom, noe også kritikerne festet seg ved. Ved siden av de store lerreter dyrket Frøysaa tresnittet i det mer beskjedne format.

Kilde: Johannesen, Ole Rønning: Knut Frøysaa i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 30. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Knut_Fr%C3%B8ysaa

Knut Frøysaa

Les mer...

Relaterte artikler