Villblomst

Av Inggard Rosseland (1977)

Om kunstverket

Inggard Rosseland (1914-1994) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole, reklamelinjen 1935-38, hospitant modellér og litografi 1940-44, akt 1947, Studieatelieret, Bergen fra 1948, under Alf-Jørgen Aas 1951-55, elev av Adam Fischer, København 1948, -50, Gabriel Dahls malerskole.

Rosseland arbeidet noen år som reklametegner, men begynte allerede i 30-årene å lage tresnitt, først i farger, senere i sort/hvitt. Hans grafiske motiver var stort sett mennesker og dyr i nærmiljø og landskapsinntrykk fra Hardanger, Sørlandet og Østlandet. Mer samfunnsengasjerte temaer har også vært enkelttilfeller i hans produksjon. Rosselands formspråk var figurativt, ofte naturalistisk, men i enkelte arbeider med til dels sterke forenklinger. Uttrykket varierte fra sterke kontraster mellom de mørke og lyse partier i billedflaten, til finere strektegning med mer nyanserte valørvirkninger. Av og til brukte han også en blanding av begge uttrykksformer.

Fra slutten av 60-årene tilførte Rosseland enkelte blad en fargetone, og etter hvert arbeidet han mer med fargetresnitt, både i sterke glødende farger og en mer neddempet koloritt. Rosselands tresnitt er presist skåret i pæretre. For å oppnå ytterligere presisjon laget Rosseland fra 1960 også en del kobberstikk. Han markerte seg sterkest som grafiker, men arbeidet fra 1960 også med malerier. De tidligste bildene var preget av en streng konstruktiv form som han i de senere år frigjorde seg fra. Koloritten, som først var neddempet, fikk etter hvert en sterkere egenverdi og utviklet seg i retning av renere og kraftigere fargeklanger. Rosseland malte også figurbilder og portretter, men hovedmotivene de siste årene var landskaper og trær, med interessen samlet om gjengivelsen av lys- og fargeopplevelser i naturen. Rosseland malte også landskapsstudier i akvarell, og illustrerte diktsamlinger, bl.a. av Hans Henrik Holm. Han laget også skulpturarbeider i tre, marmor og kleberstein. Rosseland var bosatt i kunstnerkollektivet på Ekely i Oslo fra 1961.

Kilde: Alfsen, Glenny; Engelstad, Svein; Wollebæk, Jorunn Sanstøl: Inggard Rosseland i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 1. mars 2022 fra https://nkl.snl.no/Inggard_Rosseland

 • Kunstner:
 • Tittel: Villblomst
 • Kategori: Billedkunst
 • År 1977
 • Teknikk: Grafikk
 • Beskrivelse teknikk/medie Tresnitt
 • Opplag 3 / 40
 • Sted Brekkeski
 • Tilgjengelighet
  • Ikke tilgjengelig for allmennheten

Relaterte artikler