Om kunstverket
Dette maleriet av amoriner var opprinnelig et takmaleri i en av stuene på Prestegård. Lerretet ble tatt ned foran oppussingen av gården, spent opp på blindramme, renset og innrammet, slik at det fremdeles kan leve videre som en del av Presterud. Maleriet er nå montert på veggen i Lyche-stuen, som har fått navnet sitt etter portrettene av Carl L. Lyche og hans hustru Inger Lyche, malt av den norske portrettmaleren Margrethe Koch (1950). De vakre stilmøblene i rommet er donert av familien Gulli.
En amorin er bilde eller statuett av en liten kjærlighetsgud. Navnet amorin stammer fra Amor, som er kjærlighetsguden i romersk mytologi. Han er også kjent under navnet Cupido og tilsvarer kjærlighetsguden Eros fra gresk mytologi. Romerne importerte mange guder og myter fra gresk mytologi. Dette kan spores tilbake til det 6. århundre før vår tid. Importering av guder og myter på tvers av regioner var vanlig i Middelhavet på denne tiden. Importerte guder fikk som regel nye navn og noen ganger ny betydning.
Amor er sønn av kjærlighetsgudinnen Venus. Det er større usikkerhet rundt hvem faren er, men som oftest nevnes Merkur (den greske Hermes), Mars (Ares), Jupiter (Zevs) eller Vulcan (Hefaistos). I kilder fra senantikken fremstilles Amor oftest som sønn av Venus og Mars - altså som avkommet til kjærlighet og krig.
Romerne brukte de greske mytene om Eros om sin Amor, og vi finner igjen mange av mytene i romersk kunst. Myten om Amor og Psyke er den mest kjente av disse.
Romerne hadde ingen egne templer eller helligdommer dedikerte til Amor. I stedet kunne han ha en egen nisje i en annen guddoms tempel, som regel i Venus-templer. Amor blir særlig populær i keisertiden, fra keiser Augustus' tid og fremover.
I motsetning til den greske Eros, som ble presentert som en tynn gutt med vinger, blir Amor ofte fremstilt som en lubben gutt med vinger. Han er utstyrt med bue, kogger med piler og noen ganger en fakkel som symboliserer kjærlighetens brennende kraft. Vingene blir i senantikken forklart som symbol på elskende pars uberegnelighet, mens det gutteaktige skal symbolisere det irrasjonelle ved kjærligheten.
Kilde: Torjussen, Stian: Amor i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 15. mars 2022 fra https://snl.no/Amor