Monet-frise veggmaleri

Av DUER kunstnerkollektiv (2020)

Om kunstverket

DUER er et kunstnerkollektiv med tre gutter i 20 årene, oppvokst i Rykkinn-område, som består av Christian Zervos, Magnus Helgesen, Magnus Aasvetstad. Toby Teigen er deres manager og kontaktperson.

DUER holder til på TANKEN på Hamang i Sandvika. DUER spesialiserer seg i større utsmykninger, kreasjoner, skulpturer og forskjellige former for samtidskunst. Kunsten gjenspeiler tekniske ferdigheter som blir brutt av enkle fargerike elementer. Deres siste prosjekter inkluderer samarbeid med internasjonale konferanser som Our Ocean og Xynteo Exchange, i tillegg til internasjonale musikere i verdenstoppen som Jorja Smith, Chainsmokers, 6ix 9ine og Tylor The Creator. DUER jobber også med ett av de totalt to bestillingsverkene til det mye omtalte prosjektet REV Ocean.

DUERS verk i Løkkehaven er en frise med et narrativ. Statuen til venstre i verket er fra utsmykkingen på Notre Dame de Lorette Paris, som er kirken Monet ble døpt, og også utsikten fra gaten han vokste opp i Paris, før familie flyttet til Le Havre, da Monet var 5 år gammel. Siden Monet senere ble ateist, valgte kunstnerne å fjerne englevingene på statuen, og velge statuen som plukket blomster på grunn av Monets kjærlighet til blomster. Statuer er veldig viktig i DUERS kunstutrykk, og en fin måte for dem til å smelte sin kunst sammen med et «Monet-utrykk». DUER har brukt korte, kjappe penselstrøk i et forsøk på fremme den impresjonistiske «stilen», men på en modernisert og egen måte, med litt «raw/distorted» farger på vanlig ting som vannliljer osv. På en måte deres digitale svar på hva impresjonistene gjorde med kunsten sin. Monet var opptatt av lys og hvordan landskap reagerte på forskjellig lys, så DUER har styrket utrykket av at lyset treffer fjellet (Kolsåstoppen) og legger igjen skygger og lyse partier som former hvordan de ser fjellet. Her har kunstnerne brukt ekskluderende farger for å styrke uttrykket. Dette er også går igjen i deres kunstuttrykk. De gule sirklene symboliserer Monet-broen (Løkke bro), det vil si hullene på siden av bro-vangene. Portrettet av Monet viser kunstneren i 50-årene, samme alder han var da han besøkte Sandvika i 1895, og vannliljene er et motiv som Monet malte gjentatte ganger fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til sin død i 1926.

Veggmaleriet ble bestilt av Bærum kommune og levert av DUER til 125-års jubileet Claude Monet i Sandvika 1895-2020" i 2020.

DUER kunstnerkollektiv

Les mer...

Relaterte artikler