Om kunstverket
Randi Bjerkås Lyngra (1943) er en norsk billedkunstner, utdannet fra Statens Lærerhøgskole i forming (billedvev) og fra Kunstskolen i Trondheim, London og Paris (tegning og maling). Hun er æresmedlem av Bildende Kunstnere i Bærum etter å ha sittet i styret der i mange år. Hun er innkjøpt av blant annet Bærum kommune, Buskerud fylkeskommune, Drammen tingrett og Norsk kulturråd.
Om verkene sine sier Randi: «Jeg startet som ganske ung med tegning og maling, fortsatte med billedvev og begynte i de senere år også med broderi. Selv om teknikkene er forskjellige, er målet det samme - å skape bilder og komposisjoner som kan gi gjenklang av følelser som omsorg, kjærlighet og sårbarhet, gjerne med bakgrunn i mennesker jeg har møtt og opplevelser jeg har hatt. Besøk i land med dårligere levekår enn vårt eget har satt preg på en del bilder. Landskapets skiftende farger gjennom årstidene gjenspeiles i mange av arbeidene. I dag vever jeg teppene med grov ullrenning og innslag av ull og silke, gjerne i store formater. De blir robuste og tåler berøring og håndtering. Noen tepper vevet med transparent teknikk kan henge fritt i rommet og betraktes fra begge sider, uten rett eller vrang side. De kan arrangeres som installasjoner eller skulpturer i rommet.»
Verket Manhattan i sol ble av en enstemmig jury som kåret som årets vinner av Bærum kommunes kunstpris 2022. Juryen begrunnet valget med at de ble bergtatt av verket som i det myke materialet beskriver harde former som høye bygninger eller skyskrapere i glass og stein. «Manhattan i sol» gir nye inntrykk og opplevelser hver gang man ser på det. Motivet er vevd med ulike typer tråd og man ser høye slanke byggverk med strimer av lys og skygge som filtrerer lyset som treffer det. Verket og de ulike strukturene filtrere lyset i kunsthallen og man ser tydelig hvilket enormt arbeid som ligger bak. Kommunen kjøpte teppet til sin kunstsamling.
Juryen besto av Dag Egil Strømme, leder av Hovedutvalg for Miljø Idrett og Kultur, Berit Inger Øen, kultursjef, Martine Hoff Jensen, kunsthistoriker og kommunikasjonsrådgiver på Henie Onstad Kunstsenter, og Ellen Marie Fodstad, kunstrådgiver i Bærum kommune.
I et fenomenologisk perspektiv kan Manhattan i sol sees i sammenheng med Manhattanhenge, eller Manhattan Solstice som det også kalles, et populært astronomisk fenomen i New York. Det foregår to ganger i året, 30. mai og 12. juli, når solen går ned og passer perfekt med gatenettet på Manhattan. Titusenvis av mennesker strømmer ut i gatene, og stopper til og med trafikken for å fange det sjeldne øyeblikket.
Kilde: https://www.kibkunst.no/randi-bjerkas-lyngra/ Les mer om Manhattanhenge her: https://www.newyork.no/manhattanhenge/