Uten tittel (Skogslandskap)

Av Bjarne Brunsvik (1954)

Om kunstverket

Bjarne Brunsvik (1918-1993) var en norsk billedkunstner, utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo under Per Krohg i 1937-1939. Han studerte ved Kunstakademiet i Oslo under Axel Revold i 1939-1941. Under andre verdenskrig var han ved Det illegale akademi i 1941-1943.

Brunsvik var en av de norske kunstnerne som tidlig var med på å prøve ut serigrafiet som uttrykksform her hjemme. Han var Axel Revolds assistent under arbeidet med freskene i Oslo Rådhus i 1938-1944. Brunsviks malerier og grafikk har gjerne forenklede naturmotiver.

I 1951 gjestet amerikaneren Edward Landon Norge. Han holdt foredrag i Norske Grafikere om serigrafiet som kunstnerisk uttrykk. Dette førte til at en gruppe kunstnere etablerte en gruppe for å utveksle erfaringer med mediet. Gruppen besto av Bjarne Brunsvik, Finn Christensen, Hanna Jessen og Erling Merton. Resultatet ble blant annet en utstilling av serigrafier i Unge Kunstneres Samfund (UKS) i 1952. Samme år deltok gruppen i en internasjonal utstilling i New York, arrangert av National Serigraph Society. Brunsvik gikk etter en periode med serigrafi mer over til dyptrykk som grafisk teknikk. Fra 1970-tallet fortrakk han litografiet, en teknikk som passet hans konsentrasjon om fargevirkninger og flater.

Som i de grafiske uttrykkene fortsatte Brunsvik med et sterkt forenklet formspråk i maleriet, med vekt på horisontalitet og en fargebruk som veksler mellom det følsomt vare og det mer vitalt ekspressive. Motivene er konsentrert om figurbilder og landskap. Særlig lot han seg inspirere av det lave og sjønære landskapet i Vestfold.

Kilde: Bjarne Brunsvik i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 22. mai 2023 fra https://snl.no/Bjarne_Brunsvik

  • Kunstner:
  • Tittel: Uten tittel (Skogslandskap)
  • Kategori: Billedkunst
  • År 1954
  • Opplag 2 / 260
  • Sted Bærum rådhus
  • Tilgjengelighet
    • Tilgjengelig etter avtale

Bjarne Brunsvik

Les mer...

Relaterte artikler