Portrett av fru Ingrid Lyche

Av Margrethe Koch (1950)

Om kunstverket

Margrethe Koch (1890-1964) var en norsk billedkunstner, utdannet som elev av Hjørdis Landmark fra 1902 og Harriet Backer fra 1910-11.

Koch er først og fremst kjent som en rutinert portrettmaler, og gjennom et langt, aktivt liv portretterte hun en rekke kjente bergensere. Allerede i 1902 begynte hun som elev hos Hjørdis Landmark, hvis innflytelse avspeiles i hennes produksjon. Senere ble K. elev av Harriet Backer, som også fikk stor betydning for hennes kunstneriske utvikling. Påvirkningen fra Harriet Backer fins i Kochs interiør- og landskapsbilder. Et godt eksempel er hennes debutarbeide, Høsteftermiddag, vist på Jubileumsutstillingen i 1914.

Det var helst lyse, sommerlige vestlandsmotiver Koch festet til lerretet i en lett forenklet naturalisme. Fargene var til dels kraftige. Motivene fant hun bl.a. i sin hjemby Bergen og i Lofthus, Hardanger, som f. eks. Kvernhus (1918, Bergen Billedgalleri). Koch maleri bygger på 80-årenes naturalistiske tradisjon, og hun lot seg ikke påvirke av senere tiders skiftende kunstretninger.

Kilde: Aaserud, Anne: Margrethe Koch i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 20. juni 2023 fra https://nkl.snl.no/Margrethe_Koch

Relaterte artikler