Sjøholmen

Sjøholmen har adresse Sandviksveien 130. For noen hundre år siden var området en holme, men er nå en del av fastlandet. I middelalderen tilhørte Sjøholmen gården Blommenholm, som igjen var en del av Nesøygodset. Opprinnelig lå det en liten husmannsplass på stedet der det bodde fiskere. Det har også stått en mølle her.

Jurist Carl Herman Halvorsen kjøpte Blommenholm i 1872. Han var ordfører i Bærum i 13 år. Han begynte å dele opp Blommenholm og solgte tomter til byfolk. Blommenholm var rundt år 1900 et attraktivt sted å bosette seg, i landlige omgivelser nær jernbanen og med kort vei til sjøen. Halvorsen solgte hele Blommenholm i 1898, bortsett fra Sjøholmen, eiendommens perle, som han selv flyttet til. Her bygget han en stor villa i sveitserstil. Hans yngre bror, Otto Halvorsen, bygget samtidig et litt mindre hus med noen av de samme stilelementene på Brattås.

Stedet ble solgt til bildesigneren Clarin Mustad i 1912. Han var sønn til eierne av Mustad fabrikker. Stedet ble da drevet som småbruk med fruktdyrking og fjørfeoppdrett. I 1939 hadde Sjøholmen 24 dekar (mål) dyrket jord, 171 frukttrær og 31 dekar "annet".

Clarin var gift med Nathalia, og de fikk åtte barn. Det ble derfor behov for mer plass. Etter en brann ble villaen bygget om i 1920, etter tegninger av arkitekten Arnstein Arneberg. Huset fikk et stort tilbygg og et tårnværelse. Arnebergs originale kassettetak (et dekorativt utformet innertak med fordypet firkantet mønster) i peisestuen finnes ennå. Se tredje bilde ovenfra. Hallen i nyhistorismestil er nokså original med en håndskåret lysekrone fra denne tiden. Den gangen var interiøret i stuene og hallen preget av plysj, palmer og vridde møbler. Dette var den engelskinspirerte, og den gang moderne klunkestilen, som også Dronning Maud innførte på Det kongelige slott. I et av rommene sto mange utstoppede dyr med innebygget maskineri slik at de kunne bevege seg. Det var kostbare malerier på veggene, og i soverommene var klesskapene så store at man kunne gå inn i dem. Clarin var en velholden mann.

Ingeniør Clarin Mustad elsket å sitte ved tegnebrettet og konstruere nye ting. I hagen fikk han laget en kullfyrt modelljernbane. Barna fikk ski man kunne gå på vannet med. Barna hadde også en dukkestue som hadde kjøkken, stue og soverom. Clarin bygget noen av de første bilene i Norge. I 1917 konstruerte han verdens første bil med seks hjul. Den hadde 11 seter. Etter hvert ble han lei av å ta med gratispassasjerer til byen, og han bygget en bil med bare ett sete. Den ble kalt Egoisten av dem som var vant til å få gratisturer. Egoisten er stilt ut på Norsk Teknisk Museum i Oslo. Clarin gikk inn i familiebedriften O. Mustad & Søn i 1905. Bedriften har hatt et stort produktutvalg, men er særlig kjent for sine fiskekroker.

På eiendommen, ute på odden, ble det signet et gravsted. Datteren Olga, som døde av blindtarmbetennelse da hun var seks år lå her. Fru Mustad ble gravlagt samme sted. Da Sjøholmen ble solgt, ble gravene flyttet til familiegravstedet på Gjøvik. Da Clarin Mustad døde, overtok hans sønn stedet, før det ble solgt til skipsreder Fred Olsen i 1970. Bærum kommune kjøpte Sjøholmen i 1971.

Det har vært flere kommunale institusjoner på stedet. Bærum kommunale musikk- og kulturskole har holdt til i hovedbygningen på Sjøholmen i mange år. I 2014 flyttet skolen over til Kunnskapssenteret i Sandvika. Nå (2019) er det et kunstsenter på stedet, med blant annet atelierer, gallerier og aktivitetsrom for barn (Sanseloftet).

Komponisten og pianisten Wolfgang Plagge bodde en kort periode på Sjøholmen.

Sandviksbukta skole og Sjøholmen maritime senter har vært lenge på stedet. Sjøholmen maritime senter driver maritim opplæring, svømme- og livredningsopplæring og skoleidrett for grunnskolen i Bærum, i tillegg til natur og miljøundervisning på M/S Rigmor.

Skulpturparken: Høsten 2017 ble tolv skulpturer senket ned i vannet utenfor Sjøholmen. Se Detaljkart De tolv skulpturene er laget i maritim sement og forankret med jernstenger på en betongplate på bunnen. Skulpturene flyter fra 1 til 8 meter under overflaten og kan sees ved at man snorkler, dykker, bruker glassbunnkano eller ligger på magen på badeplattformen. Skulpturene er laget av Jason DeCairesTaylor. All kunsten hans har en miljøvennlig hensikt, nemlig å ta vare på havet.

The Virtual Art Park Sjøholmen 1.desember 2020 åpnet den virtuelle kunstparken på Sjøholmen sine dører, og ordføreren, Lisbeth Hammer Krog, stod for den offisielle åpningsseremonien. Når man følger kyststien i området, kommer man til stolper med informasjon om kunstparken. Ved å laste ned en app, kan man oppleve blant annet skulpturer, gallerier og hemmelige rom. Se video fra åpningen og video som viser noe av kunsten man får se.

Mer om Boliger og arkitektur: Se Rik på historie. Gå til s. 90 og s.112.

Kilder: Lokalhistoriewiki. Wikipedia. Sjøholmen. Bærum kommune Mohus, Arne. (1993). Husmannsplasser i Bærum Del 4. Bærum Bibliotek Borgen, Per Otto. (2006). Asker og Bærum leksikon Løvseth, Øystein (Red). (2011). Blommenholm i 100 år. Blommenholm vel 1911 - 2011. Blommenholm vel Lindemann, Hans. (2003). Sjøholmen - en naturperle med en interessant historie. Asker og Bærum historielags skrifter nr. 43. Budstikka. 25. februar 2015. Budstikka. 9. januar 2021

Kilde: https://barumhistorie.no/Hovik%20Hovik%20verk%20blommenholm/Sjoholmen.html

Her finner du